Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige 'Segestika i Siscija – od ruba imperija do provincijskog središta'

U ponedjeljak, 27. svibnja 2019. godine u 12 sati, u Arheološkom muzeju u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjige 'Segestika i Siscija – od ruba imperija do provincijskog središta'.
vrijeme: 27.05.2019.
mjesto: Arheološki muzej Zagreb

O knjizi „Segestika i Siscija – od ruba imperija do provincijskog središta“ govorit će doc. dr. sc. Andrej Gaspari Odjel za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, dr. Jana Horvat, Znanstveno istraživački centar Slovenske akademije znanosti i umjetnosti i Institut za arheologiju, Slovenija, dr. sc. Ivana Ožanić Roguljić, Institut za arheologiju, Hrvatska i dr. Marjeta Šešel Kos, Znanstveno istraživački centar Slovenske akademije znanosti i umjetnosti.
 
Knjiga „Segestika i Siscija – od ruba imperija do provincijskog središta“ je izdana u okviru serije Katalozi i monografije Arheološkog muzeja u Zagrebu (svezak 16). Knjiga objedinjuje različite discipline, pretpovijesnu i antičku arheologiju, antičku historiografiju i numizmatiku i istraživače koji su se bavili problematikom Segestike i Siscije, arheološkog lokaliteta koji, prema sudu domaće i strane stručne javnosti, predstavlja ključnu točku za razumijevanje povijesnih procesa koji su se odvijali na prostoru sjeverne Hrvatske u razdoblju željeznog doba, odnosno od 6. do 1. st. pr. Kr.

Predstavljanjem novih rezultata arheoloških istraživanja na području grada Siska, objavom dosad nepublicirane građe iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu i Gradskog muzeja Sisak i predstavljanjem nekih novih pogleda i interpretacija antičkih pisanih izvora koji se bave poviješću Segestike i Siscije knjiga daje sveobuhvatnu interpretaciju procesa koji su obilježili sisački prostor na prijelazu stare u novu eru.
 
Urednik knjige, Ivan Drnić, okupio je četrnaest stručnjaka iz Hrvatske, Slovenije i Australije koji su obradili različite teme jednog od ključnih arheoloških lokaliteta na prostoru sjeverne Hrvatske na području današnjeg grada Siska u razdoblju od 2. stoljeća pr. Kr. do 1. stoljeća poslije Kr. U navedenom povijesnom razdoblju naselje smješteno na ušću rijeke Kupe u Savu doživjelo je transformaciju iz važnog željeznodobnog centra, kojeg povijesni izvori spominju pod nazivom Segestika, preko rimskog vojnog logora do civilnog naselja Siscije koja već sredinom 1. stoljeća stječe pravni status kolonije rimskih građana.

www.amz.hr