Preskočite na glavni sadržaj

Muzeju drvene brodogradnje iz Betine nagrada Europa Nostra

Muzej drvene brodogradnje iz Betine na otoku Murteru dobio je nagradu Europske unije za kulturnu baštinu European Heritage Award / Europa Nostra u kategoriji Edukacija, učenje i podizanje svijesti o kulturnoj baštini. Nagradu dodjeljuje Europska komisija, a Muzej iz Betine jedan je od 25 laureata iz 16 zemalja i jedini hrvatski muzej koji se našao na popisu ovogodišnjih dobitnika prestižne nagrade.
vrijeme: 21.05.2019.
url: http://www.europanostra.org/

U objašnjenju odluke žiri neovisnih stručnjaka navodi kako je "izvanredan Muzej betinske drvene brodogradnje prepoznat po svojim impresivnim postignućima u zaštiti baštine, istraživanju, predanom radu i edukaciji, usavršavanju i podizanju svijesti".

Projekt, dodaje se, ojačava središnje poimanje mora kao vitalne komponente europske baštine i jača veze s njome te naglašava središnju važnost svih aspekata pomorske kulture u svakodnevnom životu u regiji.

Žiri je pohvalio i održivost projekta te suradnju lokalnih dionika u projektu, istaknuvši da je "inicijativa za pokretanje projekta došla iz same zajednice, a poslije su je razvili stručnjaci kako bi se sačuvala i prenosila pomorska kulturna tradicija".

To je, dodaje žiri, dovelo do stvaranja eko-muzeja koji promiče ekološku svijest i održivo korištenje resursa kao odgovor na sve veći pritisak i izazove u razvoju turističke industrije u regiji.

Istaknuli su i da "projekt ima snažan poduzetnički element koji ostvaruje ekonomski potencijal lokalnih naslijeđenih brodograditeljskih tradicija kao odgovor na neodržive globalne trendove u brodogradnji."

Ravnateljica betinskoga Muzeja drvene brodogradnje Kate Šikić Čubrić rekla je kako je muzej, koji je otvoren 2015. godine, nastao kao rezultat težnje lokalne zajednice koja je prepoznala da je krajnji trenutak da se sačuva drvena brodogradnja.

"Nagradu europske baštine dobili smo u kategoriji Edukacija, učenje i podizanje svijesti o kulturnoj baštini, a upravo je podizanje svijesti o vrijednosti brodograditeljske baštine Betine ono što nam je glavna zadaća", rekla je Šikić Čubrić.

Betina je danas mjesto gdje se još može sagraditi ili popraviti drveni brod bilo kojeg tipa, a cilj nam je da to bude moguće i u budućnosti, dodala je.

"Svakodnevno radimo na popularizaciji drvenih brodova, dajući im nove uloge i čineći ih predstavnicima naše baštine i identiteta. Ova nagrada dodatni je dokaz da je znanje betinskih brodograditelja jedinstveno te vrijedno čuvanja i prenošenja. Ujedno nas nagrada i obvezuje da višestoljetna tradicija ne ostane unutar muzejskih zidova, nego da živi za nove naraštaje. Nagrada Europa Nostra uvrštava našu brodogradnju u sam vrh kulture čovječanstva, a time se možemo samo ponositi i zahvaliti svim nositeljima znanja i volonterima", poručila je ravnateljica Šikić Čubrić.

Europa Nostra godišnja je nagrada Europske unije za kulturnu baštinu koja se financira iz programa EU Kreativna Europa, a dodjeljuje ju Europska komisija. Nagrada vrednuje izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u cijeloj Europi, a ove su godine među nagrađenima i osjetljiva restauracija Kapele svetog platna u Torinu, jedinstveno mjesto vjerske baštine uništeno u požaru 1997. koje je sada ponovno otvoreno javnosti; razvoj digitalnog arhiva Roma, internacionalno dostupnog prostora koji romsku kulturu i povijest čini vidljivima te odgovara na uvriježene stereotipe i priča dosad neispričanu povijest koju su ispričali sami Romi; predanost jedne od najstarijih nevladinih organizacija u Europi koja je više od 175 godina predana zaštiti baštine u Norveškoj; program obuke za raseljene baštinske stručnjake iz Sirije koji vodi Njemački institut u Istanbulu.

Europa Nostra nagrada bit će dodijeljena i dvama značajnim postignućima na području očuvanja baštine dobitnicima iz Švicarske i Turske, zemljama koje ne sudjeluju u programu Kreativna Europa.

Europska komisija i Europa Nostra najavili su i Posebnu nagradu europske baštine Pariškoj vatrogasnoj brigadi koja se s policijom i stručnjacima za restauraciju i zaštitu kulturnih dobara vješto borila protiv vatre koja je opustošila katedralu Notre Dame 15. travnja.
O nagrađenima je odlučivao neovisni žiri stručnjaka za baštinu iz cijele Europe, pregledano je ukupno 149 prijava, koje su podnijele organizacije i pojedinci iz 34 europske zemlje.

Pobjednicima će se uručiti nagrade na posebnoj svečanosti 29. listopada u Parizu za trajanja Kongresa europske baštine. (Hina)