Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Emila Bobanovića Ćolića u Labinu

Samostalna izložba 'Žudnja izaziva priviđenja' autora Emila Bobanovića Ćolića otvara se u petak, 24. svibnja 2019. u 20:00 sati, u Gradskoj galeriji Labin. Izložba se može posjetiti do 16. lipnja 2019.
vrijeme: 24.05.2019.
mjesto: Gradska galerija Labin

"Slikar Emil Bobanović Ćolić ostvario je mnogo radova u svome bogatom likovnom opusu. Njegove su mijene skokovite, ali cjelovite, navođene snažnom osobnošću i južnjačkim impulsima. Svako razdoblje donosilo je novu temu i potrebu za drugačijim načinom izražavanja, ali na svim je njegovim radovima moguće iščitati jedinstveni autorski rukopis kojemu je svojstveno korištenje čistih boja s velikim udjelom crne. „Stvaralački nomadizam Emila Bobanovića Ćolića započinje i uranja u zavičajnu, kunovsku i pelješku ambijentalnu sudbinu - istinu. (...) Stoga se u njegovu opusu i krajnosti skladno nadopunjuju, a cjelina vrijedi kao individualno ritmiziranje epohe, kao specifično pripitomljavanje univerzalnih protega"                                                                                  
(Marin Ivanović...iz predgovora katalogu izložbe)

"U slikarskom i umjetničkom pogledu forte ovih slika je monumentalnost izrijeka - uvijek jednaka, bez obzira na veličinu slika, sigurnost geste, lapidarna čvrstoća, uvjerljivost i jednostavnost kompozicijskih rješenja te uspješno provedeno pojednostavljenje forme, a ponajviše snažni, gusti, sugestivni kolorizam koji ostvaren širokim plohama zgusnute boje, komplementarnim sučeljenjima i ekspresivnim uspostavljanjem pojedinih akcenata, crveno-zelenih ili modro-narančastih sučeljenja produbljenih manjim plohama bijele, žute i plave boje i u svojoj zvučnosti naglašenih moćnim crnim orubnicama, svako uprizorenje uzdiže na iznimnu poetsku razinu.

Ciklusom Ptice, nakon izvjesnog geometriziranja i purificiranja forme primjetnog u ciklusima Trabakule i Jedra te formalno, iako ne i suštinski, apstraktnih modro-crvenih slika sabranih pod amblematskim nazivom Duh djetinjstva, kao i crveno-crnih slika sličnog predznaka koje su prethodile i(li) nastajale usporedno s Pticama, Emil Bobanović Ćolić iznova se približio konstruktivno-stiliziranoj figuraciji uspješno ostvarivši još jednu vrlo zapaženu slikarsku cjelinu.
Iako ga godine sustižu, sigurnost njegove ruke, svježina palete i stvaralački žar, neprijeporno je, nimalo ne posustaju. Ne predaje se on tako lako. Upravo suprotno. Što je stariji, to je slobodniji i hrabriji. I zadovoljniji, jer ga nataloženo, dugim i upornim radom stečeno iskustvo, radost življenja, sloboda izbora te užitak i lakoća stvaranja ispunjuju zadovoljstvom, vitalnošću i snagom što rezultira djelom, koje je svojim umjetničkim, emotivnim i estetskim vrijednostima domašilo temeljne istine i emotivna polazišta, sam iskon njegova vlastitog imaginativnog svijeta."
(Dr. Antun Karaman...iz predgovora katalogu izložbe)

https://www.facebook.com/events/398525554065583/

Fotografija Gradska Galerija Labin / Galleria Civica Di Albona / Labin Town Gallery.