Preskočite na glavni sadržaj

Zbor HRT-a izvodi 'Eru s onoga svijeta' u Münchenu

Zbor HRT-a nastupit će u nedjelju, 19. svibnja, u Prinzregententheateru u Münchenu u ciklusu Nedjeljnih koncerata Radijskog orkestra iz Münchena, s kojim će pod ravnanjem maestra Ivana Repušića izvesti najslavniju hrvatsku operu 'Ero s onoga svijeta' Jakova Gotovca.
vrijeme: 19.05.2019.
mjesto: München
url: https://glazba.hrt.hr/zbor/

Kako se ističe u najavi, projekt je rezultat inicijative umjetničkog i programskog direktora njemačke etikete cpo Burkharda Schmilguna. Na poticaj maestra Ivana Repušića, aktualnog šefa dirigenta Radijskog orkestra iz Münchena koji djeluje pri Bavarskom radiju, zamišljen je kao suradnja Bavarskog radija i Hrvatske radiotelevizije.

Repušić je istaknuo kako mu je izrazito drago što će upravo ta opera dobiti svoje mjesto u ciklusu Radijskog orkestra iz Münchena.

"To je poseban događaj za hrvatsku kulturu, da nakon dugo vremena imamo priliku s drugim, inozemnim orkestrom, čuti izvedbu tog djela. Iako je to najpoznatija opera kod nas, gotovo je nepoznata u inozemstvu i ovo je prava prigoda da ju se promovira", rekao je Repušić.

Solisti su vrsni hrvatski vokalni umjetnici, nacionalni prvak Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Tomislav Mužek kao Mića / Ero, prvaci Opere HNK-a u Zagrebu Valentina Fijačko Kobić kao Đula i Ljubomir Puškarić kao Mlinar Sima, uz nacionalnog prvaka Ivicu Čikeša u ulozi Gazde Marka i članicu ansambla Nacionalnog kazališta iz Mannheima Jelenu Kordić u ulozi Dome.

Manje solističke uloge tumačit će i članovi Zbora HRT-a, koji je za ovu prigodu pripremio Luka Vukšić, a svi se pridružuju Radijskom orkestru iz Münchena, kojemu su upravo koncertne izvedbe manje poznatih opera s uglednim solistima u spomenutom ciklusu jedna od specijalnosti.

Izvedba će se snimati te biti objavljena na CD-u u izdanju etikete cpo, specijalizirane za snimanje manje poznatih djela, a izravno će ju prenositi BR Klassik Bavarskoga radija.

"Ponosni smo što smo pridobili Zbor HRT-a kao suradnika na ovome projektu. Zajedno s našim maestrom i solistima iz Hrvatske, dobit ćemo autentičnu boju. Radujem se što ću upoznati ovu hrvatsku operu u tako uzornoj interpretaciji. Münchenska publika veseli se umjetnički visokokvalitetnoj i zasigurno emotivnoj večeri", poručio je direktor Bavarskog radija Martin Wagner. (Hina)