Preskočite na glavni sadržaj

'Stanja plave', izložba Anđele Zanki

KA-MATRIX nastavlja s aktivnostima ovogodišnjeg programa Nova kultura_Hibridni grad 019. Novi susret u ZILIK-u je izložba / site specific zagrebačke umjetnice Anđele Zanki: Stanja plave koja se otvara u subotu, 25. svibnja u 19:00 sati.
vrijeme: 25.05.2019.
mjesto: Karlovac, Galerija Zilik, Radićeva 13

Od sviju, plava je najmanje materijalna boja. Njeno prisustvo u prirodi doživljavamo tek promatrajući nebo, vodu i kristale, prozračne i prozirne. Ona istovremeno postoji i ne postoji, pluta u svojoj prozirnosti, gubi se u vlastitom beskraju. Tako Goethe precizno karakterizira plavu u svom djelu Teorija boja: „Plavo je tama oslabljena svjetlošću“. Ona je duhovna kategorija koja pripada celestijalnom, boja Bogorodičinog plašta, boja yanga, kod Egipćana boja istine. Njena nepostojanost je njena moć kojom nas uvlači u svoje dubine.

Tako se i u apstrakcijama Anđele Zanki jednostavno izgubiti. One, koje levitiraju onkraj svjesnog i nesvjesnog preispituju obličje realnosti i suštinsku nedokučivost shvaćanja samog bitka. Upravo u toj redukciji njenog umjetničkog izraza nalazi se natruha odgovora na vječna pitanja. U praznini plave otkriva se srž svakog predmeta, oblika, ideje i misli. U tom meditativnom prostoru ništavila, lako je pronaći duhovno. Zagonetno i neiscrpno novih pitanja i spoznajnih procesa. – Maja Flajsig

Izložbu organizira udruga KA-MATRIX u okviru programa Nova kultura _ Hibridni grad 019. uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Karlovca i Karlovačke županije i pomoć Dječjeg doma Vladimir Nazor - galerija ZILIK. 

https://www.facebook.com/pages/Galerija-Zilik/