Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Bernardo Bernardi i TVIN' u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU

Otvorenje izložbe 'Bernardo Bernardi i TVIN – od komponibilnog sistema uredskog namještaja do programa humanizacije radnoga mjesta' održat će se u srijedu, 22. svibnja 2019. godine u 18:00 sati, u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU u Zagrebu.
vrijeme: 22.05.2019.
mjesto: Hrvatski muzej arhitekture HAZU, Ulica Ivana Gorana Kovačića 37, Zagreb
url: http://www.pasionska-bastina.hr/

Riječ je o tematskoj izložbi iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU organiziranoj u suradnji s Gradskim muzejom Virovitica i Muzejom za arhitekturo in oblikovanje u Ljubljani.

Drvno industrijski kombinat TVIN iz Virovitice sredinom 1960-ih godina započinje višegodišnju suradnju s Bernardom Bernardijem, arhitektom po formaciji i industrijskim dizajnerom po vokaciji. U kreativnom dijalogu s Razvojnim odjelom TVIN-a, u svojstvu kućnog dizajnera tvornice, Bernardi je do 1980-ih godina realizirao niz uspješnih, višestruko nagrađivanih sistema komponibilnog namještaja: Pan (od 1966.), Skan (od 1967.), Dorma (od 1977.), Betatvin (od 1978.) i njihove razvojne inačice. Modularnim sistemima širokoga programskog raspona s fleksibilnim mogućnostima prilagodbe pojedinačnom prostoru i svakom radnom procesu, Bernardi je opremio brojne poslovne interijere, poput redakcije Start u neboderu Vjesnik 1976. ili glavne uprave Zagrebačke banke u Zagrebu 1979. godine. Inspiraciju za visoku razinu kreativnosti, ali istovremeno i sistematične logičnosti svakog sistema, Bernardi je crpio iz skandinavskih uzora, osobito rada danskog dizajnera Børge Mogensena, te slovenskog arhitekta Nike Kralja, višegodišnjeg dizajnera tvornice Stol iz Kamnika. Potaknut iskustvima od Kopenhagena i Ljubljane, do Zagreba i Virovitice, Bernardi je u intenzivnoj suradnji s TVIN-om ostvario inovativne sisteme namještaja najviših ergonomskih zahtjeva kojima je poslovne prostore pretvarao u funkcionalne i humane radne ambijente. Vrhunski rezultati sinergije tvornice TVIN i njena dizajnera ukazuju na nezaobilaznu ulogu dizajna kao pokretača gospodarskog razvoja u vlastitoj sredini. Implementacija dizajna u proizvodni proces u slučaju TVIN-a značila je i mnogo više – osigurala je prepoznatljivost i ostvarila identitet koji se i danas pamti. Prezentacijom ove sretne suradnje cilj je oteti zaboravu vrijednosti TVIN-ovih proizvodnih programa koji su u svoje vrijeme – metodološki i kvalitativno – pripali najvišim europskim dosezima na području vrhunski oblikovanog, komponibilnog namještaja za potrebe uredskog poslovanja, kao i opreme doma. Prilog je to boljem poznavanju vlastite dizajnerske baštine, te zalog koji i nadalje kreativno obvezuje.

Izložba će biti popraćena nizom događanja: Okrugli stol “Dizajnom do identiteta”, projekcijom kratkog filma “Bernardo Bernardi – klasik hrvatskog dizajna”, te stručnim vodstvima.

Izložba ostaje otvorena do 26. srpnja 2019. godine, radnim danom od 10:00 do 16:00 sati, srijedom do 18:00 sati.

Opširnije:
https://www.facebook.com/events/684967621936098/

Fotografija Hrvatski muzej arhitekture HAZU.