Preskočite na glavni sadržaj

Blok II Antisezone 19- ples u Gorgoni

Novi blok projekta Antisezona 19 - ples u Gorgoni će se održati od 17. do 19. svibnja, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.
vrijeme: 17.05.2019.
mjesto: Zagreb; MSU, Dvorana Gorgona
url: http://www.msu.hr/
 

Antisezona 19 – ples u Gorgoni novi je cjelogodišnji projekt na suvremenoj plesnoj sceni koji je kreiralo pet renomiranih hrvatskih plesnih umjetnica: Ana Kreitmeyer, Silvia Marchig, Sonja Pregrad, Iva Nerina Sibila i Zrinka Šimičić Mihanović, u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu.

 

Radi se o novom formatu za susret s aktualnim strujanjima u hrvatskom suvremenom plesu kroz niz premijernih i repriznih izvedbi, radionica, gostovanja, razgovora kao i popratnih programa u kojima će publika moći susresti umjetnike na nove i neformalne načine.

 

Antisezona 19 odvija se u 5 blokova po 3 dana; prvim, koji se odvio u  ožujku privukli smo pažnju medija i publike reprizama nagrađivanih predstava. Program se nastavlja u svibnju, rujnu, listopadu i studenom, uzbudljivim premijerama i međunarodnim plesnim festivalom, sve u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti.

 

Kao dodatni program donosimo inovativni format Bliski susreti plesne vrste, u kojemu će publika upoznati umjetnice kroz neformalne improvizacijske dijaloge te Hangover sesije u kojima se kroz vođene razgovore i kratke radionice produbljuje i dijeli iskustvo gledanja predstava.

 

U drugom bloku, od 17. do 19. svibnja, na programu je premijera Kik Melone skupine MELONE PATHAPHYSICA. Ova multimedijalna predstava zajedničko je autorstvo nagrađivane međunarodne grupe umjetnika koji u svojim predstavama spajaju ples, performans, eksperimentalni film, glazbu i poeziju. Ovaj, njihovim riječima – kolektivni uron -  vodi publiku na neočekivano zajedničko putovanje kroz prostore melankoličnog sjećanja na prošlost, ali i budućnost. Kik Melone skupina prepoznatljiva je po jedinstvenoj mekoći kojom spaja medije i kreira sanjive i lucidne scenske prostore;  publika je tako nošena vrhunskom izvedbom duboko emotivnog plesa smještenog u scenski prostor proširen profinjenim vizualnim i scenografskim rješenjima. Kik Melone umjetnici u ovom se radu okreću melodičnoj i opčinjavajućoj glazbi Erika Satiea kroz koju pokreću maštu i oblikuju koreografiju, a ekscentrični pojam Patafizike potpuno odbacuje uobičajene pojmove fikcije, znanosti, zemaljskog i galaktičkog. MELONE PATHAPHYSICA oni najavljuju kao Čin ljubavi. Čin brižnosti. Čin plesanja…


Premijera MELONE PATAPHYSICA održat će se u sklopu jubilarne 20. Platforme_HR, projektu koji se temelji na suradnji, zajedništvu i osluškivanju potreba plesne scene. U fokusu ovogodišnjeg programa 20. Platforme_HR je kolektiv i kolektivna suradnja. Platforma_HR projekt je Plesnog centra Tala.


U ovom bloku započinje i istraživačko-izvedbeni projekt Što nastaje?  koreografkinje Zrinke Šimičić Mihanović koji će se protegnuti do kraja Antisezone 19. Rad na ovom projektu poziva publiku na zajednički eksperiment i sudjelovanje u razvoju koreografije, s obzirom da se radi o specifičnom pristupu  koji briše granicu između izvedbe i prakse, izvođača i gledatelja. Rad Zrinke Šimičić Mihanović utemeljen je na izučavanju somatskih praksi pa sudjelovanje u ovom projektu pruža publici ne samo doživljaj gledanja nego i dublje razumijevanje prirode vlastitog pokreta i proces nastanka umjetničkog rada.  Publika  je pozvana na izvedbu 18.5. u 12 sati.

 

Program:

 

Petak, 17. svibnja 2019.

20h dvorana Gorgona

Premijera MELONE PATAPHYSICA - Kik Melone

- Izvedba u sklopu festivala 20. Platforma_HR

Ulaznice: entrio.hr ili na ulazu prije izvedbe.

 

Subota, 18. svibnja 2019.

12h dvorana Gorgona

1. izvedbeni susret u ciklusu Što nastaje? - Multimedijalna koliba

Ulaz slobodan

 

19h foaje MSU

BLISKI SUSRETI PLESNE VRSTE - Iva Nerina Sibila & Zrinka Šimičić Mihanović

Ulaz slobodan

 

20h dvorana Gorgona

MELONE PATAPHYSICA - Kik Melone

Ulaznice: entrio.hr ili na ulazu prije izvedbe.

 

Nedjelja, 19. svibnja 2019.

19:30h dvorana Gorgona

MELONE PATAPHYSICA - Kik Melone

Ulaznice: entrio.hr ili na ulazu prije izvedbe.

 

Nakon predstave HANGOVER SESIJA - Sonja Pregrad

 

HANGOVER SESIJE serija je post-izvedbenih događanja u obliku vođenih razgovora ili kratkih refleksivnih radionica. Sesije su osmišljene kako bi publika u prostoru izvedbe podijelila svoj doživljaj predstave, ušla u dijalog s umjetnicima i ostalim članovima publike, i produbila svoje iskustvo gledanja. Kreiraju ih i vode sudionice Antisezone 19 specifično za svaku predstavu.

 

„Kao jedna od suradnica Kik Melone, voljela bih otvoriti prostor sa zainteresiranom publikom i autorima Melone Pataphysice, za razgovor o tome zašto i kako nastaju ove predstave eksperimenti, te kako se otvaraju u doživljaju gledatelja.“ Sonja Pregrad, suradnica Kik Melone i moderatorica 1. HANGOVER SESIJE

 

BLISKI SUSRETI PLESNE VRSTE kratka je forma koja balansira između intervjua, izvedbe, dijaloga o metodologiji rada i privatnog razgovora. Umjetnice pred publikom razgovore o svojim umjetničkim praksama transformiraju u kratke improvizacijske situacije.