Preskočite na glavni sadržaj

Nagrađivana 'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja' mostarskog HNK gostuje u Splitu

Groteskna tragedija Ive Brešana 'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja', nagrađivana predstava u izvedbi Hrvatskoga narodnog kazališta u Mostaru, gostovat će na sceni HNK Split u četvrtak, 16. svibnja.
vrijeme: 16.05.2019. 20 h
mjesto: Split; HNK, Trg Gaje Bulata 1
url: http://www.hnk-split.hr/
Ovaj suvremeni hrvatski dramski klasik osvježen je u redateljskom viđenju Ivana Lea Leme u kojem je svijet komunističkih sletova iz pedesetih godina proslog stoljeća povezan s današnjom medijskom diktaturom raznoraznih talent natjecanja. Predstava je laureat čak osam nagrada na festivalima u Brčkom, Mostaru i Jajcu. Splitska izvedba započinje u 20 sati.
 
Smješten na scenu ispunjenu bačvama raznih veličina koja sugerira veliku krčmu na otvorenom, svojevrsnu velikomrdušku agoru, mostarski je Hamlet u Mrduši Donjoj svojevrsni Broadway na gumnu, groteskni, stripovski posložen vlaški parlament i pozornica s Brešanovom predstavom kao jedinom točkom dnevnog reda. Sugerirajući prostor slobode, panoptikum kazališne scene, ovakva scenska postavka postaje ironični komentar rigidnoga socijalističkog konteksta s početka pedesetih godina prošlog stoljeća. No istovremeno, stalno prisutno pitanje „Gdje su pare“ zvuči zastrašujuće aktualno. Bačve na seoskom gumnu prizivaju davni nadnaravni svijet ritualnih svetkovina, dakle antički eksterijer, gdje se plesom, pjesmom i vinom slavio bog Dioniz. Isječci „radijskih emisija“ koji u predstavi imaju funkciju intermeca, prijelaza između prizora, svojevrsne su tampon-zone u kojima progovara vlast slaveći čas socijalističku izgradnju, čas upozoravajući na zabrinjavajuće pojave i zastranjenja u izgradnji „našeg socijalističkog društva“, na unutarnje neprijatelje kao stalnu prijetnju ili se referiraju na dekadentno robovanje kapitalističkom, čitaj shakespeareovskom, repertoaru naših kazališta. Taj opći plan, ta brodvejizacija gumna povremeno ustupi mjesto inscenaciji moralnog i civilizacijskog košmara u glavi seoskog učitelja Andre Škunce, čija je prerada Shakespeareovog jampskog stiha na vlaški deseterac suptilna i ironična osveta intelektualca primitivizmu i bahatim vlastodršcima. Kako kaže dramaturg Dragan Komadina, mostarska Mrduša zaziva prekid Bukarina kola i izlazak iz njegovog strujnog kruga. „Pokažimo Bukarama da nemaju neograničenu moć nad nama. To je čak prilika i za njih da se suoče sa sobom i počnu sumnjati u vlastitu misiju, figuru apsolutističke vlasti koju utjelovljuju“, kaže Komadina.
 
U predstavi igraju: Slaven Knezović (Bukara), Robert Pehar (Učitelj), Ivan Skoko (Joco), Angela Bulum (Anđa), Sanda Krgo Soldo (Majkača), Miro Barnjak (Puljo), Jelena Kordić Kuret (Šimurina), Bojan Beribaka (Mačak), te kao seljani Nikolina Marić, Danica Džidić, Stana Šuman, Sofija Vrljić, Mario Bošnjak i Zorislav Galić. Dramaturg je Dragan Komadina, scenografkinja Vesna Režić. kostimografiju potpisuje Mirjana Zagorec, skladatelj je Zvonimir Dusper Dus, a koreograf Leo Mujić.