Preskočite na glavni sadržaj

Predstava o ruskoj pjesnikinji Marini Cvetajevoj premijerno na Sceni Ribnjak

'Duga u crnini' prva je kazališna predstava u Hrvatskoj o životu i poeziji velike ruske pjesnikinje Marine Cvetajeve i njezinoj umjetničkoj i intimnoj povezanosti s Pasternakom i Rilkeom, a premijerno će biti prikazana 24. svibnja na zagrebačkoj Sceni Ribnjak u izvedbi, dramatizaciji i režiji Marije Sekelez. Poeziju Marine Cvetajeve preveo je akademik Luko Paljetak.
vrijeme: 24.05.2019.
mjesto: Zagreb; Scena Ribnjak, Park Ribnjak 1
url: https://www.scenaribnjak.hr/

Nema veće i slavnije ruske pjesnikinje od  Marine Cvetajeve. Njezina duboka osjećajnost kojom je prožela stotine napisanih pjesama, sudbina kojoj je neuspješno uzmicala bježeći od revolucija, progona i siromaštva, njezina ekstaza pisanja i na koncu tragično izabran kraj učinili su je velikom i obožavanom književnom heroinom koja je tek nakon smrti doživjela svjetsko priznanje i poštovanje. Književni genij Marine Cvetajeve neodvojiv je od njezine biografije i ključnih događaja u njezinom životu. Cvetajeva je poeziju pisala neprestano, u najtežim trenucima, u emotivnim rastrojstvima, u rubnim životnim uvjetima. Živjela je burno i rastrzano, u teškim vremenima za Rusiju. Prve je pjesme napisala kao šestogodišnja djevojčica. Iako je pisala i prozu i esejistiku, u svjetskoj književnosti znana je prvenstveno kao pjesnikinja.
 
Marija Sekelez u svojoj bogatoj karijeri pamtit će se i po iznimno zapaženom scenskom utjelovljenju dviju snažnih žena i svjetski poznatih umjetnica Isadore Duncan  i Marije Callas.
 
Adaptacija autobiografske proze Marine Cvetajeve - Olga Savić
Dramatizacija i režija - Marija Sekelez
Prijevod/prepjev poezije - Luko Paljetak
Scenografkinja i kostimografkinja - Dinka Jeričević
Suradnica za jezik - Đurđa Škavi
 
Uloge
Marina  Cvetajeva - Marija Sekelez
 
Glasovi
Boris Pasternak - Boris Svrtan
Reiner Maria Rilke - Rene Medvešek
Stanodavka Marine Cvetajeve u Jelabugi - Ana Maras Harmander
Mogilevski (blagajnik) - Drago Utješanović
Činovnik - Berislav Tomčić
 
Produkcija - Kazališna družina Mare (sezona 2018/2019)
 
Facebook event