koncert

Ususret Nouruzu 2017.: Večeri iranske tradicionalne glazbe


vrijeme: 21.03.2017. - 24.03.2017.
mjesto: Zagreb, Sisak, Samobor, Rijeka

Povodom Nouruza Hrvatsko-iransko društvo Irandustan poziva na koncerte Kvarteta Bigah iz Irana koji će se održati u četiri hrvatska grada: Zagrebu, Sisku, Samoboru i Rijeci... Ulaz na koncerte je slobodan.
 
Povod ovom programu je proslava Međunarodnog dana Nouruz (početak proljeća, početak iranske Nove godine – 21.3.2017.) i novi projekt Hrvatsko-iranskog društva IRANDUSTAN pod nazivom Ususret Nouruzu koji će se, osim u Zagrebu, održati još u nekoliko drugih gradova u Hrvatskoj (Sisak, Samobor, i Rijeka).

Program traje od 21.3.sve do 26.3.2017. godine. “Želja nam je da ovu proslavu organiziramo za sve građane Republike Hrvatske ali i za one kojih se na neki način tiče Nouruz. Naime Nouruz je je iranski tradicionalni blagdan Nove godine koje slave svi iranski narodi, ali i drugi narodi usko vezanih uz iransku kulturu. Običaj slavljenja Nouruza proširio se na mnoge krajeve svijeta, uključujući dijelove središnje i južne Azije, sjeverozapadne Kine te na poluotok Krim.” – navode u Hrvatsko-iranskom društvu Irandustan.

Godine 2009. g. Nouruz je službeno upisan na UN-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

Povodom Nouruza Hrvatsko-iransko društvo Irandustan pozvao je Kvartet Bigah iz Irana koji se sastoji od jedne glazbenice i tri glazbenika. Oni sviraju tradicionalnu iransku glazbu na žičanim glazbalima i na dombak (džembe).

Raspored koncerata:

21.3. ZAGREB - KIC, 19 sati
22.3. SISAK - Kazalište 21, 19.30 sati
23.3. SAMOBOR - Galerija Prica, 20 sati
24.3. RIJEKA - Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Mramorna dvorana, 18 sati

Kvartet Bigah

Glazba na području današnjeg Irana ima povijest staru nekoliko tisuća godina, još iz doba neolitika (4500-2000. prije n. e. Ovo potvrđuju arheološka istraživanja elamitske kulture (2700-539. prije n. e.) na jugozapadu Irana.
Iranska klasična glazba (Musiki Asil) snažno je utemeljena na teorijama estetike. Ovaj glazbeni žanr sačuvao je elemente još iz sasanidiskog razdoblja (224.-651.). Tradicionalna glazba uz pjevanja perzijske poezije igra važnu ulogu u svakodnevnom životu Iranaca.
Kvartet Bigah (perzijski: بیگاه: bezvrijeme) sastoji se od četiri mlada profesionalna glazbenika redom diplomiranih na Sveučilištu za umjetnost u Širazu (Shiraz University of Art) i nekoliko glazbala iz Irana koji nastoje prenijeti djelić osjećaja i inspiracije profane glazbene tradicije stare nekoliko tisuća godina. Članovi Kvarteta Bigah su: gđa Nasim Navaei, Ardalan Soltangheisi, Milad Dezfoulian i Alireza Dezfoulian.

Za više informacija posjetite:
https://www.facebook.com/Irandustancroatia/
http://www.hid-irandustan.hr

 

(D.H.F., 20.03.2017)