izložba

Izložba fotografija Tonija Nicolinija u Novigradu


vrijeme: 16.03.2017. - 05.04.2017.
mjesto: Novigrad; Muzej Lapuidrium

Izložba fotografija Tonija Nicolinija 'Umbria i Marche - Krhka ljepota' otvorena je u Muzeju Lapidarium u Novigradu do 5. travnja.

Ova izložba fotografija uvodi nas u intimne prostore Marki i Umbrije, dviju središnjih talijanskih regija, smještenih u samome srcu Apenina. Riječ je o snimcima što predstavljaju samo nekoliko šire poznatih lokacija i par reprezentativnih spomenika, ali su mnogo učestaliji prizori iz svakidašnjega života i prikazi skromnih te prisnih ambijenata. Ovom prilikom ne prilazimo poznatim obalama i krećemo se rjeđe prohodanim stazama, uglavnom mimo turističkih destinacija, no stoga primamo doživljaje autentičnijega življenja, svjedočanstva nataložene povijesti i sredozemnoga „dugog trajanja“.

Izložba nam pruža uvid u stanje prije tragičnih udara potresa, nudi nam izgled odabranih vizura Umbrije i Marki kakav treba u memoriji sačuvati i nastojati da se što prije nadoknade posljedice bolnih razaranja. Fotografije stoga promatramo kao svjedočanstva ranjene ljepote, utoliko s više participacije i svijesti o potrebi čuvanja, obnavljanja, prenošenja dragocjenih estetskih tekovina u buduće vrijeme i za zahvalno potomstvo. (Tonko Maroević)

(M.K., 17.03.2017)