Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni dječji festival u Šibeniku otvara 'Knjiga o džungli' poljskog Teatra Baj Pomorski

Predstavom 'Knjiga o džungli' poljskog Teatra Baj Pomorski, 15. lipnja u Šibeniku ispred katedrale bit će otvoren 59. Međunarodni dječji festival, tijekom dva tjedna bit će odigrano 28 predstava, a pripremljena su i 52 programa na šibenskim trgovima i ulicama, najavljeno je u subotu.
 
vrijeme: 15.06.2019.
mjesto: Šibenik
url: http://mdf-sibenik.com/
Program ovogodišnjeg Međunarodnog dječjeg festivala (MDF) u šibenskom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), predstavio je ravnatelj kazališta Jakov Bilić.

 

„Nadamo se da će ovogodišnji festival biti na kvalitetnoj razini s natruhama stvari koje pripremamo za 60. obljetnicu dogodine. Festival je ostao međunarodni te ove godine imamo izvođače iz 17 zemalja“, rekao je  Bilić.

 

Novost je da se nakon niza godina ove godine MDF otvara stranom predstavom.

 

Tijekom dva tjedna, do 29. lipnja,  u službenom dijelu festivala bit će odigrano 28 predstava od čega osam inozemnih, a pripremljena su i 52 programa na trgovima i ulicama.

 

„Za predstavu 'Knjiga o džungli' odlučili smo se zato što je to dobar i poznat naslov i ljudi koji su vijećali složili su se svi kao jedan da bi predstava mogla biti atraktivna za djecu. Jezična barijera neće biti problem jer će u predstavi biti i narator na hrvatskom jeziku, a ostalo na 'životinjskom jeziku' djeca će sigurno razumjeti. Na zatvaranje nam dolazi Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) s predstavom 'Djevojčica koja je previše čitala' što je svojevrsna parodija na 'Matildu', a znate što smo sve postigli s 'Matildom' zadnjih godina“ kazao je ravnatelj šibenskog HNK-a Bilić.

 

Naglasio je da su kao organizatori zadovoljni što je povećan broj radionica te najavio neke nove, primjerice onu namijenjenu bebama od šest mjeseci do godinu dana i njihovim roditeljima te stolarsku prigodno nazvanu 'Ne pilaj nego vidaj'.

 

„Napokon ove godine uvodimo online upise koji kreću 1. lipnja pa roditelji koji ne žive u Šibeniku, a žele ostaviti djecu babama i didama u Šibeniku mogu odahnuti. Također, ostavili smo i mogućnost da u popodnevnim satima roditelji koji to žele mogu doći osobno u kazalište i upisati djecu“, napominje Bilić.

 

Od novosti je istaknuo i filmsku premijeru filma 'Moj dida je pao s Marsa' te jednu holywoodsku franšizu, predstavu 'Madagaskar' nastalu po popularnom crtiću.

 

„Tendencija je da u budućnosti imamo naslove koji su jaki i popularni, ali imaju i umjetničku vrijednost“ istaknuo je ravnatelj šibenskog kazališta.

 

Tu je i glazbena večer posjećena glazbeniku Arsenu Dediću, rođenom Šibenčaninu, na kojoj će njegove pjesme izvoditi dječji zborovi iz Šibenika i Splita, a pridružit će im se i Matija i Gabi.  Još jedna novost ove godine je noćni program MDF-a za odrasle.

 

„Naravno da nam je na prvom mjestu da  djeca budu zadovoljna, no odlučili smo odraslima vratiti noćni program da ne ispada da su samo pratnja djeci“kaže ravnatelj šibenskog teatra i prvi čovjek MDF-a.

 

Organizatori Međunarodnog dječjeg festivala ove godine surađuju i s Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku.

 

„Odlučili smo čvršće ući u suradnju s akademijama, a ove godine to je osječka jer ima najširu lepezu odsjeka. Uglavnom, program festivala je jako šarolik, još slažemo termine, ali nadam se da smo uspjeli napraviti najbolje što smo mogli u ovom trenutku“ zaključio je Bilić uz napomenu da će ostatak programa biti najavljen tijekom sljedećih mjesec dana te kako će krajem svibnja biti poznate i novost oko sponzora.

 

Budžet Međunarodnog dječjeg festivala ove je godine 2,2 milijuna kuna. (Hina)