Preskočite na glavni sadržaj

Izložba o riječkom torpedu otvorena u njemačkom Rostocku

Na poziv gradonačelnika njemačkog Rostocka, grada prijatelja Rijeke, Rolanda Methlinga, gradonačelnika Rijeci prijateljskog njemačkog grada Rostocka, Schiffbau-und Schifffahrtsmuseuma (Muzeja brodogradnje i pomorstva) i Sveučilišta u Rostocku u tom je gradu u četvrtak otvorena izložba 'Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda', doznaje se iz Grada Rijeke.
vrijeme: 09.05.2019.
mjesto: Rostock

Riječ je o gostovanju izložbe postavljene u Rijeci prije tri godine, u partnerstvu Muzeja grada Rijeke i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja koja poseban naglasak stavlja na torpedo kao tehnički napredak kroz razdoblje od prvog modela iz 1866. do 1960-ih godina.

Izložba u Rostocku je postavljena u utrobi broda - muzeja "Dresden", sastavnice Muzeja brodogradnje i pomorstva u Rostocku.

Na otvorenju izložbe bili su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i gradonačelnik Rostocka Methling, a okupljenima su se obratili direktorica Pomorskog muzeja Rostock Kathrin Moller i generalni konzul RH u Hamburgu Kristijan Tusek. O stručnom dijelu izložbe govorili su ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović, kustosica i autorica izložbe Deborah Pustišek Antić i kustosica muzeja u Rostocku Janine Uhlemann.

Na izložbi su predstavljeni predmeti iz Tehničke zbirke Muzeja grada Rijeke, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci, Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu te Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu. Putem dokumentarne građe, dijelova torpeda i cijelih torpeda iz različitih razdoblja, govori se o razvoju torpeda, od prvog izumljenog i proizvedenog u Rijeci do završetka proizvodnje 1960-tih u tadašnjoj riječkoj tvornici "Torpedo".

Izložba "Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda" je prije Rostocka gostovala u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. (Hina)