Preskočite na glavni sadržaj

U Karlovcu predstavljena knjiga 'Školovanje i samoobrazovanje Nikole Tesle'

Udruga 'Nikola Tesla Karlovac' predstavila je u četvrtak u Karlovcu knjigu 'Školovanje i samoobrazovanje Nikole Tesle' osmero autora, a urednik Danko Plevnik rekao je kako knjiga 'vraća Karlovac na svjetsku kartu teslizma', jer je Tesla jedinu formalnu diplomu ostvario u karlovačkoj Gimnaziji, a naknadna znanja stjecao cjeloživotnim učenjem, studiranjem i samoobrazovanjem. 
vrijeme: 09.05.2019.
mjesto: Karlovac
url: https://tesla.vuka.hr/

Riječ je o zborniku s prošlogodišnjeg simpozija „Školovanje i samoobrazovanje Nikole Tesle“, autori su Valter Krajcar, Natalija Jadrić, Tanja Mihaljević, Wolfgang Bosch, Danko Plevnik, Vladimir Zavazal, Drenka Dobrosavljević i Zvonko Kusić, a obrađuju biografiju Tesle od školovanja u rodnim Smiljanu, Višoj realnoj gimnaziji u Karlovcu, pohađanju Polytehnike u Grazu (Visoke tehničke škole), studiranja u Pragu i daljnjeg izumiteljskog rada u SAD-u, pa do svih spoznaja o Teslinom cjeloživotnom učenju.

Knjiga je objavljena na hrvatskom i engleskom jeziku, te ima oko 300 stranica.

Plevnik je na predstavljanju u karlovačkoj Gradskoj knjižnici rekao kako knjiga otkriva da iza Teslinih briljantnih tehničkih i drugih izuma stoje mnoge godine multidiscipliniranih istraživanja iz oblasti povijesti znanosti i filozovske i znanstvene misli, te povijesti obrazovanja tehnike i pronalazaštva.

"On je u biti studirao fakultativno, samo je neke ispite polagao, a knjiga pokazuje da je pratio suvremenu literaturu, ne samo iz fizike, kemije, termodinamike, nego i iz svih sfera znanosti i kulture, tako da je tu riječ o samoobrazovanju kroz koje se uzdizao kao ličnost, jer samo je izgrađena ličnost omogućavala tu imaginaciju koja je stvarala izume", rekao je Plevnik.

Zamjenica župana Martina Furdek Hajdin najavila je na promociji tri projekta za bolje poznavanje doprinosa Karlovca u obrazovanju  Nikole Tesle i njegovog doprinosa u gradnji druge Hidrocentraje u Hrvatskoj, u Ozlju, zajedno sa sustavom javne rasvjete.

Pribavljena je građevinska dozvola i postoje novčana sredstva za gradnju „Experience centar – Nikola Tesla“ uz karlovačku Gimnaziju.

Radi se dokumentacija za gradnju „Tehnološkog parka“ u Ozlju, uz ozaljsku hidrocentralu, drugu ikad sagrađenu u Hrvatskoj, a u podizanju koje je 1908. idejne zasluge imao i Tesla, kao i za tamošnji sustav javne rasvjete.

Karlovačka županija radi na osnivanju „Kulturne rute Nikola Tesla“ za područje Karlovačke, Primorsko-goranske, Ličko-senjske  i Šibensko-kninske županije, u suradnji s Memorijalnim centrom „Nikola Tesla“ u Smiljanu i s Tehničkim muzejom u Zagrebu.  To bi trebala biti jedna od 33 certificirane kulturne rute „Institutu za europske rute“.

Sa ta tri programa bolje bi se vrjednovala i promovirala veza Nikole Tesle i Hrvatske, te naš ponos da se Tesla obrazovao baš u Karlovcu, rekla je Furdek Hajdin.

Predsjednik udruge Nikola Tesla Karlovac, umirovljeni sveučilišni profesor Mirko Butković poželio je da knjiga i razni projekti na promicanju imena Nikola Tesla pridonesu boljoj inovacijskoj klimi u Hrvatskoj i boljem vrednovanju STEM područja te se založio za reformu u obrazovnom sustavu i uspostavljanju neraskidive veze gospodarstva s visokoškolskim obrazovanjem, za bolju sadašnjost i budućnost. (Hina)  

Fotografija Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" Karlovac.
Autor fotografije: Dinko Neskusil