Preskočite na glavni sadržaj

'Nuspojavus' – premijera u Karlovcu

Nova premijera 'Karlovačke plesne reprezentacije' očekuje nas u Zorin domu u petak, 10. svibnja, u 20 sati. Predstava imena 'Nuspojavus' uvest će nas u svijet medicine i terapije plesom.
vrijeme: 10.05.2019. 20 h
mjesto: Karlovac; Gradsko kazalište Zorin dom, Domobranska ulica 1
url: https://www.facebook.com/zorin.karlovac
Svaki čovjek ima potrebu pripadati. Bez tog „plemenskog“ nagona, civilizacija kakva je danas bila bi znatno drugačija. Bajke i priče oduvijek su pripremale djecu na život, pomagale im da se uklope, služile za određivanje moralnog kompasa - dobra i zla. Ali što kada bi ti likovi zaista postojali u stvarnosti? Većina ih se ne bi tako dobro uklopila, bili bi neprilagođeni, nesretni, izolirani, možda završili na terapiji?


Bez ulaženja u razloge njihovih trauma, uz napomenu da su svi likovi i njihova povezanost sa psihičkim poremećajima stvar naše osobne interpretacije i umjetničkog doživljaja, podvrgli smo naše dječje heroje i zlikovce posebnoj vrsti magične psihoterapije – Nuspojavusu.


'Nuspojavus' nastaje kad sve ostalo zakaže. To je čarolija, tajanstvena terapija pokretom, terapija plesom. Oduvijek je kretanje lijek koji mijenja fizičko, emocionalno i mentalno stanje osobe, utječući na temeljno psihofizičko stanje pojedinca, poboljšavajući ga. Svi prikazani likovi imaju neki oblik problema, anksioznost, narcisoidnost, manjak samopouzdanja, napadaje panike... Realne probleme s kojim su se suočavali ljudi kroz povijest i s kojima se svi ponekad susrećemo. Nuspojavus nam pomaže da se suočimo s njima.


Definicija mentalnog zdravlja često se mijenjala kroz godine, ali time se nismo mnogo bavili u ovoj predstavi. Postavili smo više pitanja nego dali odgovora, fokusirali se na emocije, energiju, jer čvrste tvrdnje o jednoj od najkompleksnijih i najmisterioznijih stvari, ljudskom mozgu, su suviše ambiciozne. Svi ponekad osjetimo da smo udarili u zid, nemamo energije, nezadovoljni smo, čak i kad taj osjećaj nije na svjesnoj razini, podsvjesno znamo da smo na granici. Nuspojavus je naš lijek, i pokušali smo ga podijeliti s vama putem likova koje ćete lako prepoznati. Zapravo prepoznat ćete sebe u pojedinim likovima, a možda... i sve njih u sebi?

 

Kostimografija: Morana Petrović

Fotografije i video: Matija Fudurić

Ilustracije: Viktorija Paljug

Dizajn programske knjižice: Viktorija Paljug

Grafička obrada programske knjižice: Matija Fudurić

Tehničko vodstvo: Davor Trupac

Izrada scenografije: Milan Pavić

 

Izvođači: Petar Bijelić, Azra Gorić, Katarina Jelenčić, Goran Koprenica, Željka Kostanjšek, Lucija Majetić, Viktorija Paljug, Jasna Pribanić, Ivana Rumenović-Novinić, Petra Sanković

Osim u petak, predstava će igrati i u subotu, 11. svibnja u 20 sati.

Cijena ulaznice je 40 kn u pretprodaji i 50 kn na dan predstave.