izložba

Ljubo Ivančić: pohvala slikarstvu


vrijeme: 16.03.2017. - 16.04.2017.19,00
mjesto: Zagreb; Giptoteka HAZU, Medvedgradska ulica 2

U Gliptoteci HAZU, u četvrtak, 16. ožujka, u 19 sati, otvara se izložba 'Ljubo Ivančić: pohvala slikarstvu'. Izložba ostaje otvorena do 16. travnja.

Tema izložbe Ljubo Ivančić: autoportret pored slikarskog stalka, pohvala slikarstvu zamišljena je kao svojevrsni hommage slikarstvu. Naime, Ivančića je opsjedala Velasquezova slika „Las meninas“ u kojemu španjolski slikar kroz motiv grupnoga portreta govori o drugome, o slavi slikarstva. Stalak je od srednjeg vijeka bio pomoćno sredstvo za slikanje, ali je tijekom vremena postao i simbolom slikarstva. Teoretičari umjetnosti, od Tarabukina do Greenberga vide upravo u napuštanju stalka u modernoj umjetnosti i napuštanje slikarstva u konvencionalnome smislu riječi.

Prikazati vlastiti lik pored stalka / simbola slikanja i slikarstva bilo bi i pravo značenje Ivančićevih djela zamišljenih da čine ovu izložbu.
U slikarstvu Ljube Ivančića autoportreti bili su tijekom čitava njegova stvaralaštva važnom temom. Godine 1995. u Umjetničkom paviljonu imao je retrospektivni pregled viđen kroz autoportrete. Međutim, kao poseban segment mogao bi se iz ovog kompleksa izdvojiti motiv u kojem slikar prikazuje sebe pored slikarskog stalka.

Takvih djela je u ostavštini Ljube Ivančića ostalo vrlo, vrlo mnogo a njih se može razumjeti i na drugi način, a ne preko onoga što je prikazano. Naime, poznaje li se bolje djelo ovoga iznimnog slikara, lako upadaju u oči njegovi afiniteti prema umjetnicima iz povijesti umjetnosti. Velasquez je bio jedan od osobito poticajnih slikara kojemu se Ivančić vraćao. Tu su, nadalje, Vermeer, Goya, Rembrandt, Courbet, Picasso…

Autor izložbe i knjige je Zvonko Maković.

(M.K., 14.03.2017)