Preskočite na glavni sadržaj

Predavanje o obnovi oltara sv. Ivana Krstitelja u franjevačkoj crkvi u Varaždinu

U sklopu Srijede u Muzeju, 15. svibnja, u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin održava se predavanje o konzervatorsko-restauratorskim radovima na oltaru sv. Ivana Krstitelja u franjevačkoj crkvi u Varaždinu, uspješno završenima prošle godine. Predavanje je pripremio Tomislav Sikinger, voditelj Restauratorskog odjela Ludbreg HRZ, ustanove kojoj je obnova oltara bila povjerena. Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.
vrijeme: 15.05.2019.
mjesto: Varaždin, GMV, Franjevački trg 10
url: http://www.gmv.hr/

Samostan i crkva sv. Ivana Krstitelja pripadaju najcjelovitijem baroknom sklopu u Varaždinu, koji se razvijao od početka 13. do sredine 18. stoljeća. Oltar sv. Ivana Krstitelja, podignut između 1699. i 1702. nakon što je prvotni izgorio u požaru, uz propovjedaonicu je najstariji očuvani dio crkvenog inventara. Franjevci su ga naručili kod mariborskih stolara Hermana Sultza i Matije Simona prema nacrtima bavarskog franjevca o. Kristofora Zettla, a u dijelovima je u tri navrata do Varaždina prevezen Dravom. Kiparski radovi na velikim skulpturama svetaca pripisuju se mariborskom kiparu Franji Krištofu Reissu, koji ovim ciklusom ostvaruje remek-djela.
       
Zbog izrazito visoke vlage koja je prodirala iz kripte ispod svetišta, na oltaru su nastala velika oštećenja, zbog čega je bila potrebna hitna sanacija. Nakon obavljenih konzervatorsko-restauratorskih istraživanja i pripremljene dokumentacije, obnova je započela 2009., a završena je 2018. godine. Na predavanju će biti riječi o cijeloj kronologiji nastanka monumentalnog franjevačkog oltara u 17. i 18. stoljeću, kao i njegovoj povijesti te vraćanju izvornog izgleda. 
      
Suorganizator je Hrvatski restauratorski zavod – Restauratorski odjel Ludbreg.