Sanja Pribić / I ništa mi drugo ne treba...


vrijeme: 14.03.2017. - 06.04.2017.
mjesto: Zagreb; Galerija Kupola Gradske knjižnice, Starčevićev trg 6

U sklopu programa predstavljanja hrvatskih ilustratora, u utorak, 14. ožujka, u 19 sati, u Galeriji Kupola, otvara se izložba Sanje Pribić 'I ništa mi drugo ne treba...', koja se može razgledati do 6. travnja.

Ilustriranje je postalo mojom profesijom, ali me ta činjenica nije ni zeru zakinula za opuštenu radost igre, izazove lutanja, istraživanja. Ipak, od nekih samozadanih načela nisam odstupala niti ću ikad odstupiti! Želim putem ilustracije – govorimo o onoj za dječji uzrast – prenijeti pozitivne osjećaje topline, prisnosti i veselja. Želim malog gledatelja uvući u sliku. No, povremeno i poučiti, uputiti na razliku između dobra i zla.
Nisam dobila draži kompliment od komentara moje, srcu bliske, a geografski daleke prijateljice iz Azerbajdžana: Sanja, tvoje ilustracije šire dobrotu. Nisam pozvana suditi o točnosti ocjene, ali bih doista voljela da je tako. Više od toga ne tražim! I ništa mi drugo ne treba!


Sanja Pribić rođena je u Zagrebu. Diplomirala je na Grafičkom odjelu  Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1986. godine u klasi prof . Frane Para. Samostalna je umjetnica, članica hrvatskih strukovnih udruženja (HDLU, ULUPUH, HZSU).

Sudjelovala je na 102 skupne izložbe u zemlji i inozemstvu (Saloni mladih, Zagrebački saloni, Zagrebački salon primijenjenih umjetnosti, Triennale grafike, Staklo u suvremenom hrvatskom kiparstvu, Hrvatski biennale ilustracije, Tiennale grafike u Bitoli, Biennale ilustracije u Bratislavi, IX Biennale internazionale dell' umorismo u Ferrari…).

Priredila je 25 samostalnih izložbi. Autorica jei  koautorica koncepcija izložbi održanih u Galeriji ULUPUH i Salonu Izidor Kršnjavi, kao i članica organizacijskog odbora prvog Festivala ilustracijeu Fužinama. Sudjeluje na likovnim simpozijima i kolonijama u zemlji i inozemstvu, te redovito održava likovne radionice za djecu i odrasle. Bavi se ilustriranjem i grafičkim dizajnom. Dosad je ilustrirala više udžbenika, slikovnica, brošura, plakata i knjiga za djecu i odrasle, a ilustracije objavljuje i u hrvatskim časopisima za djecu. Koautorica je udžbenika Estetika odijevanja(2000). Piše i objavljuje priče za djecu. Bavi se fotografijom. Dobitnica je Pohvale nagrade „Grigor Vitez“ za autorskuslikovnicu Putovanje plave suze(2014) i Specijalne nagrade na 6. hrvatskom biennalu ilustracije (2016). Finalistica je Nagrade Ovca u kutiji (2016).

(M.K., 13.03.2017)