festival

U četvrtak počinju jubilarni 10. Gumbekovi dani


vrijeme: 16.03.2017. - 26.03.2017.
mjesto: Zagreb

Međunarodni festival kabareta Gumbekovi dani u svojem će se jubilarnom desetom izdanju održati od 16. do 26. ožujka a donosi, kako je najavljeno u ponedjeljak u Zagrebu, bogat program od čak 14 ponajboljih recentnih kabaretskih produkcija kazališta i kazališnih družina iz Hrvatske i nekoliko gostujućih zemalja. 

Festival kojim Glumačka družina Histrion njeguje uspomenu na svojeg legendarnog člana Mladena Crnobrnju Gumbeka najavio je na konferenciji za novinare u Histrionskom domu ravnatelj Histriona i selektor festivala Zlatko Vitez.

"Prošlo je već deset godina otkako održavamo Gumbekove dane, posvećene jednome od publici najdražih i najpopularnijih zagrebačkih glumaca, koji je bio dobri duh zagrebačkog kazališta, a posebice kabaretske scene", kazao je Vitez.

Danas su Histrioni, uz zagrebačko Satiričko kazalište Jazavac, gotovo jedino hrvatsko kazalište koje njeguje takozvanu kabaretsku scenu, napomenuo je, a festival je osmišljen kako bi svake godine na samom početku proljeća oživio kabaret i sjećanje na ono čemu je Gumbek posvetio čitav život.

Istaknuo je kako je ova godina posebna ne samo zbog održavanja jubilarnog izdanja festivala, već i zato što se ove godine puni deset godina od kako je 27. ožujka 2007. otvoren Histrionski dom, a svečano obilježavanje bit će upriličeno u nastavku svečanosti zatvaranja festivala, koji završava 26. ožujka.

Festival otvara "kabaret demografske obnove"

U jedanaest dana, festival donosi ukupno 14 izvedbi, a osim zagrebačkih, publici Histrionskog doma svoje najrecentnije produkcije predstavit  će, "uz puno smijeha zabave i dobrih ostvarenja" i kazališta, kazališne družine, izvođači i komičari iz Splita, Vinkovaca, Virovitice i Velike Gorice. Od inozemnih kazališta, Histrionski će dom ugostiti kazališta iz Pečuha (Mađarska), te Beograda i Zemuna (Srbija).

Festival će u četvrtak 16. ožujka otvoriti praizvedba predstave "U petak (za)metak" u režiji Ivana Gorana Viteza, produkcija Glumačke družine Histrion najavljena kao "kabaret demografske obnove".

Predstava se bavi demografskim problemima s kojima se suočava suvremeno hrvatsko društvo, u kojemu sve više mladih u potrazi za željenim životnim standardom napušta zemlju, dok istovremeno u Hrvatskoj više ljudi umire nego ih se rađa.

Redatelj Ivan Goran Vitez istaknuo je kako je riječ o vrlo aktualnoj temi demografske obnove kojom se predstava bavi na satiričan način a izvode je Marija Borić, Ana Marija Percaić, Petra Vukelić i Duško Modrinić.

Originalnu glazbu piše Zvonko Presečki, scenograf je Miljenko Sekulić, a kostime osmišljava Elvira Ulip.

Nakon svečanog otvorenja u četvrtak, na kazališnoj matineji u Histrionskom domu u petak 17. ožujka nastupit će Lutkarsko kazalište Bobita iz mađarskog Pečuha, s predstavom "Kalamona vjetrovezač", bajkovitom kabaretskom pričom o prošlosti.

Riječ je o, kako je istaknuo ravnatelj Zlatko Vitez, tradiciji Gumbekovih dana da svake godine u svoj program uvrsti i jednu predstavu za djecu, kako bi se djeca učila kabaretu od najranije dobi.

Isti dan Zagrebačko kazalište mladih predstavit će se publici Gumbekovih dana s predstavom "Folk acts" Saše Božića i Petre Hrašćanec koja se bavi učincima turbo folk kulture suprotstavljajući emocionalni učinak koji proizvodi kazalište i glazbeni nastup.

Gradsko kazalište mladih iz Splita izvest će, u subotu 18. ožujka, kabaret "Splićanke" Ivana Lea Leme, omnibus s pet ispovjednih priča Splićanki ispričanih u maniri stand up komedije s "pratećom pjesmom i glamuroznom plesnom točkom" u koreografiji Lea Mujića. "Splićanke" izvode Lidija Florijan, Nada Kovačević, Ana Gruica, Mia Vladović i Aneta Matulić.

Nedjelja donosi gostovanje UR Prizora iz Beograda, s predstavom "Reality obračun" istaknutog novinara Vanje Bulića u režiji Rade Vukotića. Riječ je o kabaretu u kojemu dvoje sudionika jednog reality programa nakon njegovog završetka nastavljaju život u svojoj realnosti i svakodnevici na isti način kao što su to radili tijekom održavanja realitya.

Slijedi, u ponedjeljak 20. ožujka, "Demokracija" Zijaha Sokolovića, produkcija The Atro Projekta & Udruge Riječi prave predstave, u režiji i izvedbi Zijaha Sokolovića kojemu se na pozornici pridružuje Dražen Šivak. Predstava je najavljena kao duhovito, kabaretski-poučno, uvjerljivo, talentirano i kreativno ispričana priča o raznim oblicima uspjele i neuspjele demokracije.

"Ponovno nam dolazi iz Srbije, iz Zemuna, Teatar Carte Blanche, s predstavom 'Život je loto', tragikabaretom-komedijom Vladimira Đurđevića", kazao je Vitez. Predstavu je režirala Bojana Lazić, a riječ je o monodrami koja kroz zanimljivu životnu priču junakinje Vere u predstavu uvlači i publiku. U programu je u utorak 21. ožujka.

Isti dan, u sklopu programa Gumbekovih dana, u zagrebačkom Gradskom kazalištu Komediji bit će izvedena "Kneginja čardaša" Emericha Kalmana u režiji Ivana Lea Leme, "jedno od omiljenih djela operetne pozornice".

Srijeda 22. ožujka donosi "Jezične varijacije" Nikole Jakovčevića redatelja Borne Armaninija, produkcija "jednog novog kazališta iz Zagreba", Binocular teatra, najavljena kao glumačka igra u paru koja se poigrava narječjima - predstava obuhvaćala osam različitih dijalekata kojima otkriva bogatstvo hrvatskog jezika.

GK Joza Ivakić iz Vinkovaca i GK Virovitica izvest će, u četvrtak 23. ožujka, "Shakespeare pir" Dražena Ferenčine, kabaret o novim gledištima koja u 21. stoljeću i tehnološkom dobu Shakespearea ne smatraju samo kulturnom ostavštinom već ga doživljavaju i kao brend, pop zvijezdu, turistički proizvod, ime malo kome nepoznato, a ipak se rijetki mogu podičiti stvarnim poznavanjem njegova opusa.

Četvrtak donosi i, u Teatru &TD, izvedbu kabareta "Teror tolerancije" Mirana Kurspahića, produkciju Teatra &TD i Kulture promjene & Kufera.

GK Scena Gorica iz Velike Gorice u Histrionskom domu gostuje u petak 24. ožujka s kabaretom "I živjele su sretno" Frane Marije Vranković, koji prikazuje kako funkcionira suvremeni brak, ima li smisla i što ga sve razara.

Oslanjajući se na izvorne verzije bajki o Snjeguljici, Trnoružici, Pepeljugi i Maloj Sireni te ostalih bajki braće Grimm i Charlesa Perraulta, predstava kreira bajkoviti svijet u suvremenom okruženju u kojem ništa nije onako kako se čini na prvi pogled.

Poslastica i nagrade za kraj

Vitez je za kraj najavio i jednu poslasticu: "Kaj god blues" Ivice Kiša, "prvog kantautora koji je u svoje kabaretske komplete uveo kajkavski jezik, a kojeg smo nagovorili da za nas obnovi dio tog svojeg kabaretskog programa".

Njegov "Kaj god blues" nastao je 1971. i prvi je put izveden na promotivnom koncertu grupe "Time" u zagrebačkom Studentskom centru. Izveli su ga Kiš i Drago Mlinarec kojima je to (tada prvom akustičarskom kantautorskom duetu) bio prvi zajednički javni nastup. U programu 10. Gumbekovih dana bit će u subotu 25. ožujka.

Manifestacija posvećena glumcu Mladenu Crnobrnji Gumbeku završit će u nedjelju 26. ožujka tradicionalnom svečanom dodjelom nagrada – za najbolju glumicu i glumca, za najbolju predstavu i za izvanredan doprinos u oživljavanju cabareta, a posljednju večer festivala 10. Gumbekovih dana obilježit će još jedna izvedba kabareta "U petak (za)metak". (Hina)
 

(D.H.F., 13.03.2017)