Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Ante Trumbić – patricij s Lučca' u Muzeju grada Splita

Muzej grada Splita organizira izložbu 'Ante Trumbić – patricij s Lučca' u prigodi 155 godišnjice njegovog rođenja. Izložba će biti svečano otvorena u srijedu, 15. svibnja 2019. godine s početkom u 19 sati. 
vrijeme: 15.05.2019.
mjesto: Muzej grada Splita

Autori izložbe su Marijan Čipčić i Darka Perko Kerum iz Muzeja grada Splita uz stručnu suradnju izv. prof. dr. sc. Josipa Dukića i prof. dr. sc. Marka Trogrlića, dok likovni postav potpisuju Dina Vuletin Borčić i Mirko Gelemanović.

'O dr. Anti Trumbiću kao političaru napisano je mnogo znanstvenih članaka i knjiga, međutim cilj je ove izložbe predstaviti Trumbića u nešto drugačijem svjetlu nego što smo ga do sada imali prilike vidjeti. Kroz Trumbićeve osobne predmete složili smo djelić mozaika njegove biografije referirajući se, naravno, i na njegov politički profil koji je javnosti daleko poznatiji od svih drugih aspekata njegovog života. Stoga ćemo kroz ovu izložbu Trumbića prikazati ponajprije kao supruga, turista, kao osobu s visokim estetskim mjerilima, a vidjet ćemo i kako su ga doživjeli razni umjetnici. Većina predmeta na ovoj izložbi bit će prvi put predstavljena javnosti.
Karakterne osobine Ante Trumbića možda je najbolje opisao Josip Smodlaka u nekrologu kojim se oprostio od svog prijatelja ali i političkog rivala: „Neću Vam kazati, znam, ništa nova ako rečem da je Ante Trumbić bio znamenita, vanredna politička ličnost. (…) Od mnogih vrlina kojima ga je priroda obdarila, nadasve ga je resio čelični karakter i muški ponos. Za nikakvo blago na svijetu ne bi bio pogazio svoje uvjerenje; prije bi umro od glada nego li od drugoga što zaprosio. Za bogatstvo nije mario, živeći uvijek umjereno, a gramzenje za novcem bilo mu je odurno. Iako je potekao iz siromašnog seljačkog roda, bio je gord kao patricij.“ '

http://www.mgst.net/
najavaTrumbic---