koncert

La bonne chanson - četvrti koncert Vivat academia


vrijeme: 15.03.2017.
mjesto: Zagreb, koncertna dvorana Blagoja Berse na Muzičkoja akademiji

U srijedu, 15. ožujka 2017. u 20 sati, u koncertnoj dvorani Blagoja Berse na Muzičkoja akademiji održat će se četvrti koncert ciklusa Vivat academia - ciklus koncerata studenata i profesora Muzičke akademije u Zagrebu pod nazivom 'La bonne chanson' koji je posvećen komornim sastavima s mezzosopranom.  
Voditeljica projekta, izv. prof. art. Martina Gojčeta Silić nastupit će s kolegama Julijom Gubajdullina i Markom Generom i studentima s djelima J. Brahmsa, B. Brittena, F. Bridgea i G. Faurea. Ulaz je slobodan!

Umjetnike sličnih senzibiliteta međusobna suradnja često ponese putevima koje zasebno možda ne bi otkrili. Na ovaj način nastajale su brojne inovativne kompozicije, ili pak komorni ansambli neuobičajenog sastava. Tako se, recimo, za trio koji čini mezzosopran, viola i klavir, ili pak glas uz klavirski kvintet, na prvi pogled može pomisliti kako repertoara ima vrlo malo ili da njegova kvaliteta zaostaje za standardnim Liedom. Da to nije istina, pokazat će sudionici projekta La bonne chanson.

Tijekom večeri bit će predstavljena djela Brahmsa, Bridgea, Faurea i Chaussona, redom manje poznata publici. Ciklus pjesama Three songs Franka Bridgea nije nikada ni izveden integralno u Hrvatskoj, a među drugim nepravedno zapostavljenim skladateljima svakako je i Ernest Chausson, francuski skladatelj kojeg je Debussy jako cijenio, no čiji se život okončao u najplodnijim godinama.

Začetke ideje ovog projekta nalazimo u umjetničkoj suradnji prof. Gojčeta Silić i prof. Gubajdullina, koja je započela 2010. godine koncertom u HGZ-u, a koja je svoj potencijal očitovala koncertom u ciklusu Molto cantabile, u svibnju 2014. godine. Za ovo izuzetno umjetničko dostignuće umjetnice su nagrađene nagradama „Milka Trnina“ i „Vladimir Nazor“, te pozivom na sudjelovanje u projektu HRT-a Antologija hrvatske popijevke, u okviru kojeg su snimile izbor iz opusa Blagoja Berse, Dore Pejačević i Brune Bjelinskog.

Program:

J. Brahms: "Zwei Gesaenge", op. 91
Julija Gubaidullina, glasovir
Martina Gojčeta Silić, mezzosopran
Marko Gjenero, viola

B. Britten: "Lacrimae"
Julija Gubaidullina, glasovir
Marko Gjenero, viola

F. Bridge: "Three songs"
Julija Gubaidullina, glasovir
Martina Gojčeta Silić, mezzosopran
Marko Gjenero, viola

***
G. Faure: "La bonne chanson", op. 61
Emanuela Jerčić, violina,3. g.
Ana Tomšić, violina, 5. g.
Marko Gjenero, viola, prof.
Jurica Mrčela, vlcello, 1. g.
Adam Millan, kontrabas, 4. g.
Julija Gubaidullina, glasovir
Martina Gojčeta Silić, mezzosopran
 

(D.H.F., 13.03.2017)

Tagovi: Vivat academia