izložba

Bojan Šumonja u Galeriji Greta


vrijeme: 13.03.2017. - 18.03.2017.20,00
mjesto: Zagreb; Galerija Greta, Ilica 92

Izložba Bojana Šumonje pod nazivom 'Prevara' otvara se u ponedjeljak, 13. ožujka, u 20 sati, u zagrebačkoj Galeriji Greta. Izložba se može pogledati do 18. ožujka.

Riječima umjetnika: „Hrvatsko društvo je, između ostalog i sustav apsurdnih zakona. U default hrvatskih stanovnika ugrađena je komponenta prevare koja je društveno prihvatljiva. Izigravanje zakona i pravila, plagiranje, kopiranje i prisvajanje tuđeg rada, potezanje veza radi rješavanja bilo kakvih vrsta prepreka sasvim je normalno i prihvatljivo ponašanje. Možda čak i poželjno.


Radovi na ovoj izložbi su čista prevara. U svakom pogledu. Prvo, nisu moji. Našao sam ih na webu i na neki način prisvojio. Ne znam ni imena autora. Nisu mi bili bitni. ‘Originali’ su fotografije koje sam neovlašteno uzimao i   jednostavno ih preveo u  slikarski format ponašajući se pri tom kao prosječni građanin ove države…“

Bojan Šumonja rođen je u Puli 1960. Završio je srednju umjetničku školu u Puli te diplomirao na Accademia di Belle Arti di Venezia, odjel skulpture, u klasi prof. Tramontina. Jedan je od osnivača Hrvatskog Društva likovnih Umjetnika Istre i jedan od autora Istarske kulturne strategije. Od 1987. član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU), HDLU Istre (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre) i Umjetničke organizacije ROBOT, Pula, te umjetnički direktor galerije Poola u Puli. Radovi mu se nalaze u stalnom postavu Moderne galerije Zagreb, u fundusu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Zavičajnog Muzeja grada Rovinja, Obalnih Galerija u Piranu, te u mnogobrojnim područnim gradskim i privatnim zbirkama. Živi i radi u Puli.
 
 
 
 
 
 
 
 

(M.K., 10.03.2017)