predstavljanje, projekcija

Suvremeni film Afrike i afričke dijaspore na Kratkom utorku


vrijeme: 07.03.2017. 20 h
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1

Kratki utorak u kinu 'Tuškanac' 7. ožujka, u 20 sati, ugostit će Grega de Cuira Jr., američkog nezavisnog filmologa, pisca, prevoditelja i kuratora. On će predstaviti program Avant-Noir (Volume 1), koji istražuje suvremeno stvaralaštvo afričkih filmaša i videoumjetnika, umjetnika iz afričke dijaspore, kao i radove koji promatraju afričku kulturu iz drugih perspektiva.

Prikazat će se filmovi Kevina Jeromea Eversona, Aryana Kaganofa, Akosuae Adomae Owusu i Christophera Harrisa.
 
Greg de Cuir jedan je od selektora beogradskog Alternative Film/Video festivala, najstarijeg još postojećeg festivala eksperimentalnog filma u regiji, i selektor Beldocsa, festivala dokumentarnog filma, također u Beogradu. Dosad je programe koje je kurirao prikazivao u institucijama i na festivalima kao što su ICA London, Los Angeles Filmforum, goEast Wiesbaden, National Gallery of Art u Washingtonu, Museum of Modern Art u Varšavi itd.
 
Po riječima Grega de Cuira, program Avant-Noir (Volume 1), koji je premijerno predstavljen u sklopu Artist's Film Biennalea u londonskom ICA-ju (Institute of Contemporary Arts) 2014., nudi jedinstveni uvid u crno iskustvo, dok slavi prisustvo umjetnika koji su često isključeni iz elitnih institucija i dominantnih diskursa u eksperimentalnom filmu i videu. Ove politike reprezentacije implicitno su sadržane u programu - eksplicitni sadržaj nudi virtuozno korištenje slike i zvuka u obilju tehnika koje iskazuju provokativnu sliku crnog življenja u zoru 21. stoljeća.  
 
Umjetnici prezentirani u programu Avant-Noir su mješavina mladih i već etabliranih imena, afričkog i ne-afričkog podrijetla. Njihovi radovi koriste arhivske snimke da bi ispitali rasne implikacije pogleda i motrenja, stapaju apstraktno i zanatsko kako bi dokumentirali čin rada, opisuju odnose s posebnošću i nepredvidljivošću snova, nadahnjuju revolucionarnu akciju u formi i sadržaju, i definiraju kraj jedne epohe u transformativnom smislu.
 
Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza. Filmove puštamo s njihovih originalnih formata - 16mm kopija, kao i digitalno. Svi filmovi imaju engleske titlove ili su na engleskom, a ulaz na projekciju je 10 kuna. Više informacija potražite na ovoj poveznici.
 
Raspored programa (60 min): 
 
Reckless Eyeballing, Christopher Harris, 2004., 15 min, 16 mm
Lagos Sand Merchants, Karimah Ashadu, 2013., 9 min, HD file
Intermittent Delight, Akosua Adoma Owusu, 2007., 5 min, HD file
Hasidi, Ng’endo Mukii, 2006., 4 min, HD file
Song for Hector, Aryan Kaganof, 2007., 5 min, SD file
Broken Tongue, Mónica Savirón, 2013., 3 min, HD file
Pen up the Pigs, Kelly Gallagher, 2014., 12 min, HD file
Century, Kevin Jerome Everson, 2012., 7 min, 16 mm  
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 06.03.2017)