Preskočite na glavni sadržaj

Solistica splitske Opere Antonija Teskera debitira kao Marica u izvedbama Spli'skog akvarela

U izvedbama Spli'skog akvarela koje su na programu Hrvatskog narodnog kazališta Split 3. i 4. svibnja u ulozi Marice Saline debitirat će solistica splitske Opere sopranistica Antonija Teskera.
vrijeme: 03.05.2019.
mjesto: HNK Split
 
Izvedbama popularne operete koju je na scenu 2008. postavio redatelj Krešimir Dolenčić ravnat će maestro Hari Zlodre, a pored Antonije Teskera ostali protagonisti su Ratomir Kliškić, Tajana Jovanović, Vladimir Garić, Jelena Bosančić i Goran Marković.

Spli'ski akvarel od svoje je praizvedbe u Splitu 1928. pa do današnjih dana bio je i ostao prepoznatljiv zaštitn znak grada, jedna od najvažnijih sastavnica mita o Splitu kao gradu teatru, gradu konfužjuna, pjesme i vica. Opereta čiju je radnju skladatelj i libretist Ivo Tijardović smjestio u ambijent sirotinjskog Veloga Varoša svoga vremena prikladno svoj hepiend ima na fešti Sv. Dujma, pa je svojevrsni dobar kazališni običaj izvedbe upriličiti upravo uoči najvažnijeg splitskog dana.

Sopranistica Antonija Teskera ovim će debijem nadopuniti popis važnih uloga koje je na splitskoj opernoj pozornici ostvarila u zadnjih nekoliko godina, a to su: naslovna uloga u još jednoj Tijardovićevoj opereti Mala Floramye, Adalgisa u Normi  Vincenza Bellinija, Leonora i Fenena u Verdijevim operama Trubadur i Nabucco Đula u Gotovčevoj Ero s onoga svijeta, Venzila u baletnoj operi Mirka Krstičevića Atlantida: Legenda o Dan'zoru, Berta u Seviljskom brijaču Rossinija, Liù u Turandotu Puccinija, Svećenica u Verdijevoj Aidi, Jelena u Zajčevoj Nikola Šubić Zrinjski, Micaëla u Carmen Bizeta itd.

Antonija Teskera magistrirala je solo-pjevanje 2014. na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi profesorice Cynthie Hansell Bakić, a od siječnja 2015. solistica je Opere HNK Split.

Izvedba Spli'skog akvarela 3. svibnja započinje u 18 sati, a ona 4. svibnja u 20 sati.

http://www.hnk-split.hr