Preskočite na glavni sadržaj

U petak otvorenje Franjevačkog muzeja Vukovar

U prostorijama Franjevačkog samostana Vukovar u petak će biti svečano otvoren Franjevački muzej Vukovar, koji je obnovljen i uređen kroz projekt Integracije kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada Vukovara.
vrijeme: 03.05.2019.
mjesto: Vukovar
url: https://franjevacki-samostan-vukovar.hr/

Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara, a proveo ga je Franjevački samostan Vukovar u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar, Turističkom zajednicom grada Vukovara, Gradom Vukovarom te Vukovarsko-srijemskom županijom.
Riječ je o značajnom iskoraku u revitalizaciji bogate kulturno-umjetničke baštine Franjevačkog samostana u Vukovaru koju su braća franjevci sakupljali stoljećima te su otvoreni novi turističko-edukativni potencijali na nacionalnoj i internacionalnoj razini, a na koje možemo i trebamo biti itekako ponosni, ističu iz samostana te na otvorenju očekuju dolazak visokih državnih dužnosnika.

Nakon što je Franjevački samostan Vukovar tijekom Domovinskog rata pretrpio najteže razaranje i pustošenje u svojoj povijesti, pred gradom Vukovarom i njegovim stanovnicima počinje novo poglavlje jednog od najsnažnijeg povijesnog simbola hrvatskog identiteta u Vukovaru, poručuju.
Otvorenje Franjevačkog muzeja Vukovar dokaz je da je, od svog osnutka 1723. godine do danas, Franjevački samostan bio i ostao rasadište vjere, obrazovanja i kulture te čuvar hrvatskog jezika i identiteta.

Njegovim uređenjem u sklopu Franjevačkog samostana (kripta, zvonik, atrij, hodnik) obogatit će se kulturno-memorijalna ponuda Grada Vukovara , a rekonstrukcijom i uređenjem potkrovlja od 375 metara četvornih dobit će se odgovarajući prostor za znanstveno-edukativne aktivnosti, kao i za adekvatno zbrinjavanje velikog fundusa knjiga knjižnice fra Marko Kurolt.

Ne manje važno, provedbom projekta Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada Vukovara osigurana je i katalogizacija te digitalizacija zaštićenog kulturnog dobra koje se sastoji od tri zbirke knjiga (knjige iz XVII, XVIII i XIX stoljeća i matične knjige) i zbirke inventara samostana, uz fundus drugih knjiga smještenih u sklopu Franjevačkog samostana, čime će se osigurati njihova dostupnost i pristupačnost široj - lokalnoj i akademskoj zajednici.

U neiskorištenom podrumu Franjevačkog muzeja bit će uređene vinoteka i suvenirnica s dizajniranim suvenirima i brošurama muzeja i proizvodima lokalnih proizvođača (vinara, obrta za izradu suvenira, pčelara i sl.). (Hina) 

 
Foto: Hina