koncert

Lačni Franz 23. ožujka u zagrebačkom Boogaloo Clubu


vrijeme: 23.03.2017.
mjesto: Zagreb; Boogaloo klub, Ulica Grada Vukovara 68

Slovenske novovalne legende Lačni Franz sa Zoranom Predinom na čelu svirat će u četvrtak, 23. ožujka, u zagrebačkom Boogaloo Clubu, najavio je organizator Twilight Promotion.

Grupa Lačni Franz nastala je 1979. godine u Mariboru, u doba ekspanzije punk rocka i novog vala. Naziv grupe "gladni Franz" je paralela na osobu iz knjige "Kvaka 22", Hungry Joe-a i njegovu glad za rock glazbom.
 
Iako glazbeno nisu bili tipični predstavnici post punka i novog vala, jer u svojoj glazbi imaju puno elemenata jazza i slične glazbe, zbog svojeg modernog glazbenog izraza i pjesničke, često i provokativne lirike, svrstani su u tadašnju novovalnu scenu.
 
Zoran Predin, pjevač i vođa grupe, pisao je tekstove od uznemiravajućih balada kao "Ne mi dihat za ovratnik" i "Lipa zelenela je", preko ljubavnih pjesama kao što su "Čakaj me" i "Naj ti poljub nariše ustnice", do pjesama sa socijalnom i političkom tematikom "Praslovan" ili "Naša Lidija je pri vojakih".
 
Okosnicu grupe činili su Zoran Predin i gitarist Oto Rimele. Njihovo najuspješnije razdoblje u radu bilo je u 1980-ima, kada objavljuju albume "Ikebana", "Adijo pamet", "Ne mi dihat za ovratnik", "Slišiš, školjka poje ti", "Slon med porculanom" i "Na svoji strani" s kojima postižu velike uspjehe.
 
Do 1995. godine Lačni Franz objavio je dvanaest studijskih i jedan live album. Grupa se nakon toga razilazi, te povremeno okuplja na godišnjice, no tek 2014. godine, nakon dugogodišnjeg nagovaranja publike, Predin je oživio koncertni program Lačnog Franza.
 
Prošle godine Lačni Franz objavio je novi studijski album "Svako dobro" u izdanju Croatia Recordsa, koji je otpjevan na hrvatskom jeziku, za razliku od prijašnjih koji su bili na slovenskom. Album je glazbena kritika uvrstila među najbolja prošlogodišnja izdanja.
 
Uz Lačni Franz, koji će izvesti sve svoje stare hitove, ovoga puta u novim svježim aranžmanima, u Boogaloo Clubu nastupit će zagrebačka kantautorica Sara Renar i nove nade hrvatske rock scene, makarske Rezerve, navodi organizator. (Hina)

(R.P.B., 02.03.2017)