Preskočite na glavni sadržaj

Svečana obnova opere 'Norma' na pozornici riječkog HNK

Veliki povratak Bellinijeva remek-djela, opere 'Norma', u riječki HNK Ivana pl. Zajca, u obnovljenom izdanju, 27. travnja 2019. spojit će po prvi put na opernoj pozornici dvije proslavljene Riječanke - Kristinu Kolar i Dianu Haller, pjevačice koje su osvojile europske operne scene.  
vrijeme: 27.04.2019.
mjesto: Rijeka, HNK Ivana pl. Zajca

Zajednički nastup ovog zvjezdanog tandema, u ulogama Norme i Adalgise, dviju žena zaljubljenih u istog muškarca, garancija je da će izvedbe Bellinijeva opernog dragulja uistinu obilovati virtuoznim belcantom i ekspresivnim nastupom.

Nacionalna prvakinja Kristina Kolar, nakon niza velikih sopranskih uloga diljem Europe, upravo će u Rijeci debitirati u ulozi Norme, jednoj od najopsežnijih i najzahtjevnijih opernih rola uopće,  dok će izvedbe Diane Haller kao Adalgise biti jedini njeni nastupi ove sezone u rodnom gradu.

Naime,  „Norma”, veličanstvena operna priča o ljubavi, dužnosti i razdoru, zahtjeva sopranisticu specifičnih glasovnih mogućnosti te vrsnu mezzosopranisticu za ulogu tehnički zahtjevne Adalgise. Skladan se ženski pjevački par cjelovitih interpretkinja teško nalazi zbog čega je ta opera relativno rijetko na repertoarima, a riječka je Opera uspjela upravo u tome!

U obnovljenoj  “Normi”, redatelja Christiana Romanowskog i umjetničke voditeljice projekta Dunje Vejzović, a pod dirigentskom palicom Alessandra Cadaria, kao Pollione će nastupiti tenor Dimitris Paksoglou, prvak Grčke nacionalne opere koji je veliki dio karijere ostvario u francuskim opernim kućama. 
Na repriznoj izvedbi 2. svibnja u ulozi Adalgise nastupit će sjajna mezzosopranistica, solistica riječke Opere, Ivana Srbljan.

U ostalim će ulogama nastupiti Slavko Sekulić kao Oroveso, Dominikom Glinšek  kao Clotilde te Marko Fortunato kao Flavio.

Kostimografiju potpisuje poznata hrvatska kostimografkinja i modna dizajnerica Dženisa Pecotić, a scenografiju i svjetlo Christian Romanowski.

Uz orkestar i zbor Opere te ansambl Baleta HNK Ivana pl. Zajca, sudjeluje i Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Podsjetimo, vrhunsko melodiozno djelo rane talijanske romantike „Norma” Vincenza Bellinija, opera u dva čina i četiri slike praizvedena je 26. prosinca 1831. godine u Teatru alla Scala. Vrhunac belcanto tradicije, spoj raskošne vokalne ljepote i romantičarske dramske snage, brojni su muzikolozi proglasili najboljom tragičnom operom do Verdijeva „Otella”. Wagner je kazao kako se od Bellinija može učiti što je melodija, te da  „Norma“ sjedinjuje najbogatiji tok melodije s najdubljim žarom istine”. Verdi je hvalio „uvjerljivost i snagu” ove opere. Najpoznatija i najizvođenija je velika Normina arija „Casta Diva” iz prvog čina, najsjajniji dragulj u vokalnoj kruni, a završni prizor s istaknutom Norminom pjevačkom dionicom ubraja se u najljepša finala romantične opere.

Raspored izvedbi: 27. i 29. travnja te 2. svibnja 2019.

https://hnk-zajc.hr/predstava/norma-3/