predavanje, tribina, projekcija

Filmske večeri u Močvari predstavljaju: Amerika u mom oku (slika, tekst, cesta)


vrijeme: 27.02.2017. 20,30 h
mjesto: Zagreb; Klub Močvara, Trnjanski nasip bb

U ponedjeljak, 27. veljače, u zagrebačkom klubu 'Močvara' održavaju se još jedne filmske večeri. Moderatorica Mima Simić sa svojim gostima Mašom Kolanović i Petrom Milatom razgovara o svim Amerikama uz čije smo obale pristajali – o fikcionalnim i stvarnim putovanjima i o (ne)mogućnostima doticanja stvarnosti u govoru o 'Americi'. Ulaz je besplatan, vrata kluba otvaraju se u 20 sati, a program počinje u 20,30 sati!

Najavni tekst događaja prenosimo u cijelosti: Vjerojatno najpotentnija metafora zapadne civilizacije, 'Amerika' je stoljećima građevni materijal snova istraživača, osvajača, imigranata, izbjeglica, književne i filmske publike. Razgovarat će se o svim Amerikama uz čije smo obale pristajali – o fikcionalnim i stvarnim putovanjima i o (ne)mogućnostima doticanja stvarnosti u govoru o 'Americi'. Iz kakvog su tla nicale naše Amerike – što je Amerika značila našem socijalizmu; je li nam se približila ulaskom u kapitalizam – koliko se sna raspršilo, što je ostalo? Amerika na domaćem filmu, kao refleks američkog filma; Amerika kao vječni palimpsest za umjetnike, publike i putnike.
 
Utopijski i distopijski potencijali: Trump, Hillary, Bernie, korporacije? O 'Americi' će sa zavidnim znanjem, iskustvom i žudnjom govoriti Maša Kolanović ('Sloboština Barboe', 'Jamerika') i Petar Milat (moćni direktor HRFF-a, tumač američkih snova), a svoj će skromni doprinos dati i ljupka hostesa Mima Simić, koja je i sama nedavno gumama ispeglala 1.6000 km američkih cesta. Možda vam nećemo otkriti Ameriku, ali za razliku od Kolumbovog poduhvata, naše će druženje biti bez ljudskih žrtava (vatreno oružje ostavite na šanku Močvare, u zamjenu za hladno pićence).
 
Nakon tribine bit će prikazan film Los Angeles Plays Itself (Thom Andersen, 2003.), antologijska analiza prikaza Los Angelesa na filmu, klasik filmske esejistike.

Program su sufinancirali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni Centar, a sve ostale detalje potražite na ovoj poveznici.

Izvor: HAVC(R.P.B., 24.02.2017)