Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni dan plesa u Rijeci

U ponedjeljak, 29. travnja, u podne obilježit će se Međunarodni dan plesa na Korzu gdje će nastupiti brojni riječki plesači/ce i plesne skupine. Događaj organiziraju K2K, PC Flame i Prostor Plus.

vrijeme: 29.04.2019. 12 h
mjesto: Rijeka; Korzo
url: https://www.prostorplus.hr/
Ove godine organizatori su odlučili izaći iz tradicionalnih okvira nizanja plesnih koreografija i pokušati se ujediniti u jedan plesni organizam.

 

Čitanjem svjetske i hrvatske plesne poruke, Rijeka će postati još jedan hrvatski grad koji se priključuje globalnom svjetskom projektu proslave Svjetskog dana plesa koji slavi jedinstvenost plesa i pokreta od 1982. godine na inicijativu UNESCO-a.

 

Osnovna ideja Međunarodnog dana plesa je podsjećanje da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

 

Međunarodnu poruku povodom ovog događaja napisala je Karima Mansour, egipatska plesačica, koreografkinja i učiteljica koja je istakla revolucionarni potencijal plesa: „…Ples je mjesto gdje se razmjenjuje kultura, a granice ruše u prostoru inkluzije i jedinstva zahvaljujući neizgovorenom jeziku univerzalnosti.  …Pokret i ples su mjesto gdje se kaos može stvoriti i prerasporediti, a i ne mora. Gdje možemo stvoriti vlastite stvarnosti i kratkotrajne, prolazne trenutke jedan za drugim. Trenutke koji će nas ganuti i ostati nam u sjećanju, nadahnuti nas te promijeniti nas i druge za cijeli život. To je moć istinskog izraza, to je moć plesa.

 

Ples liječi. U plesu se susreće čovječanstvo.

 

Pozivam nas da probijemo granice, krize identiteta, nacionalizam i okvire. Oslobodimo se tih ograničenja i pronađimo pokret i zamah u tom univerzalnom jeziku. Pozivam nas sve da plešemo na naše otkucaje srca, na našu unutarnju istinu jer se u tim unutarnjim pokretima rađaju unutarnje revolucije, a tada nastaje prava promjena.“

 

Međunarodni dan plesa održava se od 1982. godine s ciljem podsjećanja da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke, a u spomen na rođendan Jean-Gorgesa Noverrea, začetnika modernog baleta i jednog od najvećih svjetskih plesnih reformatora. U Hrvatskoj se obilježava od 1999., a od 2009. godine organizaciju njegova obilježavanja preuzeo je Plesni centar Tala. U Rijeci ga ove godine organiziraju K2K, PC Flame i Prostor Plus.

 

Hrvatsku poruku za međunarodni dan plesa napisala je plesna umjetnica i koreografkinja Sanja Petrovski: “Kako sažeti sve želje i stremljenja vezana za ples u par rečenica? Na ovaj, nama važan dan, poručujem svim plesačima i ljubiteljima plesa: neka nam ples bude početak i kraj.


Dok plešemo – izloženi tuđoj prosudbi u ovoj možda najosobnijoj umjetničkoj formi,  budni smo u tijelu: sada i ovdje. Postavljamo pravila, zatim ih svjesno kršimo, otvoreni iskustvu i slobodni.


Čak i kada vrijeme prođe a strast utihne – ostaje svijest o tijelu. Svaka naša stanica ima inteligenciju i volju, naše tijelo ima ogromnu inteligenciju i strahovitu volju. Pa pokrenimo ga! Zaplešimo.”