Preskočite na glavni sadržaj

Indirekt festival 2019.

Sedmo izdanje umaškog Indirekt festivala koji spaja nezavisnu glazbu, umjetnost i književnost, održat će se od 6. do 8. lipnja 2019. Oslikavanje kulturne znamenitosti Istre, savudijske batane, novi je koncept umjetničkog dijela Indirekt festivala koji nastoji fokus prebaciti na kulturnu baštinu...
vrijeme: 06.06.2019.
mjesto: Umag

„Indirektna“ galerija u Danteovoj ulici dobija pojačanje

Indirekt festival ove je godine na posebnoj umjetničkoj misiji, onoj koju je započeo prije sedam godina, a koja je kulminirala na peti rođendan festivala, tada odavajući počast Marinu Cettini, likovnjaku i galeristi koji je Umag 90-ih godina pretvorio u centar suvremene umjetnosti. Njegova galerija Dante bila je prva, i do današnjeg dana najvažnija, privatna galerija suvremene umjetnosti na području bivše Jugoslavije – a danas njezina su vrata zatvorena. No, u ulici koja nosi Danteovo ime, izdigla se galerija na otvorenom, galerija čije su ogoljene i oronolue zidove kroz četiri godine oslikavali umjetnici Indirekt festivala.

Nakon završenog ciklusa „Božanstvene komedije“, ove godine svoj će doprinos ‘indirektnoj’ galeriji dati Nenad Cizl (Slovenija) i Lav Paripović (Zagreb) – suvremeni umjetnici današnjice. Grafički dizajner i ilustrator Nenad Cizl onaj je koji se najčešće služio digitalnom ilustracijom, no sve više i češće zalazi u ove “offline” sfere unutar čijih će zidina, oslikati i jedan umaški zid. Njegova ilustracija dodat će još jednu kockicu u mozaiku o Marinu Cettini, a važno je napomenuti kako ta kockica sa sobom nosi I brojne nagrade, poput one Bijenalea slovenskih vizualnih komunikacija Brumen. Cizlu se pridružuje domaćoj likovnoj sceni poznati akademski slikar Lav Paripović, iza kojega je šest samostalnih te brojne skupne izložbe, a ispred njega umaška fasada koja će oživjeti njegovim potezima kista. Poznato je da Paripović preferira stvarne motive u svojim slikama, a što će prevladati u Umagu – saznat ćete u lipnju.

Savudrijska batana – umjetnost koja plovi 

Oslikavanje kulturne znamenitosti Istre, savudijske batane, novi je koncept umjetničkog dijela Indirekt festivala koji nastoji fokus prebaciti na kulturnu baštinu, kulturom prepune županije. Festivalu je na raspolaganje batanu (tradicionalnu savudrijsku brodicu) dala Udruga ljubitelja mora i kulturnih znamenitost „Savudrijska batana – batana Salvorina“ koja ju ujedno i restaurira. Dašak tradicije, oslikat će umjetnik Ivan Oštarčević koji će reinterpretirati povijest i tradiciju Savudrije, mjesta koje čuva i jedan od najstarijih svjetionika u zemlji. 

Nulti dan festivala 06.06.2019., sprema se otvorenje izložbe umaške umjetnice Jelene Kovačić u MMC galeriji, umjetnice koja je osim u Hrvatskoj, izlagala i u Sloveniji, Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Bugarskoj.

Jaka umjetnička strana Indirekta zadire i u novigradski Muzej Lapidarium

U sklopu sada već tradicionalnog zagrijavanja za ljetni dio festivala u Umagu, Indirekt je pripremio još jedno Warm-up izdanje u Muzeju Lapidarium u Novigradu koje će se ove godine, simbolično održati na Međunarodni dan muzeja.
Ovogodišnje izdanje uzbudljivog Warm-up programa okrunit će troje mladih i renomiranih umjetnika suvremene hrvatske likovne scene. Bojan Mrđenović (Zagreb), fotograf koji će se predstaviti sa serijom radova „Budućnost“ čiji prostori  odišu slojevima društvenih te ideoloških promjena i slikar Igor Taritaš (Zagreb) čiji radovi „Otuđeni prostori“ subliminalno progovaraju o simptomu današnjeg društva i vremena u kojemu živimo. 
Ovim umjetnicima mlađe generacije pridružit će se i jedan od najpromenentnijih hrvatskih ilustratora, Dominik Vuković (Zagreb), koji će publiku svojim svojstvenim autorskim pristupom oslikavanja murala, kroz igru djetinjstva i uspomena, vratiti u neočekivane dijelove novigradske prošlosti.

Osim umjetničkog dijela, Indirekt festival predstavlja i književnu grupu 90+, točnije šestero njihovih predstavnika i predstavnica. Oni su Josip Razum, Lara Mitraković, Martin Majcenović, Vigor Vukotić, Lana Bojanić i Ema Pavlović. A svu umjetnost, književnost, nezavisnu glazbu i misao sadržava festival koji podržava i cijeni i sve one koji nastoje tradiciju održati kroz svoje nezavisne ili craft vinarije, pivovare, destilerije ginova i tonika. Na tom putu, od početka su uz njih Grad Umag i Turistička zajednica Istarske županije, kao vjerni partneri i velika podrška.

https://www.facebook.com/events/2109089449168871/