Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Sakralna baština otoka Brača – Itinerari kulturnog turizma'

Izložba 'Sakralna baština otoka Brača - Itinerari kulturnog turizma', koja se otvara u petak u zagrebačkom Arheološkom muzeju, uz priču o stanovništvu otoka i njegovoj kršćanskoj vjeri od kasnoantičkog do novovjekovnog razdoblja, predstavlja niz vrijednih graditeljskih ostvarenja sakralne arhitekture na tom otoku. 
vrijeme: 26.04.2019.
mjesto: Arheološki muzej Zagreb
url: http://amz.hr/

Brač je u mediteranskim okvirima poseban po broju crkvenih objekata - ima ih čak 116 zabilježenih, a definiraju ih različiti stilski izričaji.

Ta bogata baština predstavljena je na izložbi kroz pet tematskih itinerara koji su osmišljeni uzevši u obzir kulturološke, religijske, povijesne i prostorne osobine unutar svake tematske cjeline, te svakog pojedinog spomenika - ranokršćanske crkve, srednjovjekovne crkve, crkve na mjestima pretkršćanskih kultova, župne crkve i samostani i eremitaže.

S obzirom da je posjetiteljima, a nerijetko i poznavateljima kulturne baštine teško iz tog mnoštva izdvojiti što je najvažnije, izložba uz pomoć tih itinerara nastoji to usustaviti i olakšati im upoznavanje s tim baštinskim objektima.

"Konačan cilj izložbe je da se pomoću predloženih itinerara pruži mogućnost obilaska grupe spomenika na samom otoku koja kod posjetitelja i istraživača bračke baštine pobuđuje najveće zanimanje kao polazišna točka za razvoj selektivnih oblika kulturnog turizma, kao što su arheološko-povijesni i vjerski turizam", ističe se u najavi izložbe.

Ranokršćanske i srednjovjekovne crkve Brača ono su po čemu je taj otok prepoznatljiv, no zanimljiva je i skupina crkava smještenih na lokalitetima koji kriju tragove kontinuiteta kultnih mjesta iz pretkršćanskih vremena. "S obzirom na njihovo dugo trajanje, niz bračkih sakralnih objekata ima višeslojne vrijednosti, pa se isti objekti tako nalaze unutar više itinerara", napominje se.

Autori izložbe su Lino Ursić, Vedran Barbarić i Nina Gostinski, a projekt je realiziran uz financijsku potporu Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Izložba će biti otvorena do 16. lipnja. (Hina)  

Izložba