Preskočite na glavni sadržaj

Otvoren natječaj circusnext PlaTFoRMe

circusnext PLaTFoRMa, posvećena razvoju i promociji suvremenog cirkusa u Europi, otvorila je natječaj za dodjeljivanje sredstava za produkciju predstava neafirmiranih suvremenih cirkuskih autora u ediciji 2019./2021. Rok za prijave projekata je 7. lipnja 2019., u 12 sati!
prijava: 07.06.2019
url: http://www.circusnext.eu/application/
 

Prijaviti se mogu svi pojedinci ili grupe koji ispunjavaju sljedeće kriterije prihvatljivosti:

 

Tko?

 

- punoljetni umjetnici s prebivalištem u Europi

- projekt se može prijaviti individualno ili ispred umjetničke grupe (postojanje pravnog oblika djelovanja nije uvjet)

- umjetnici ne smiju biti studenti cirkuskih akademija u trenutku prijave (također, formalno cirkusko obrazovanje nije uvjet za prijavu)

- umjetnici ne mogu biti Jeunes Talents Cirque Europe ili circusnext laureati iz prethodnih edicija

- neafirmirani umjetnici*

- umjetnici koji su slobodni za izvedbe na selekcijskom tjednu u Neerpeltu (11. - 16. svibnja 2020.) i završnoj javnoj prezentaciji u Parizu (21. – 23. siječnja 2021.)

 

*Neafirmirani suvremeni cirkuski umjetnici su:

- oni umjetnici koji nemaju izrazitog izvedbenog međunarodnog iskustva s prijašnjim produkcijama

- oni umjetnici koji za produkciju predstave koju prijavljuju ili prijašnje produkcije nisu primili izdašnu produkcijsku potporu od tijela lokalne, regionalne i nacionalne samouprave

 

Kriterij neafirmiranosti primjenjuje se na sve članove skupine koji su navedeni kao autori projekta (ako je jedan od autora projekta afirmirani umjetnik takva prijava neće biti prihvatljiva). Isto tako out-side-eye koji je afirmirani umjetnik i uz to je naveden kao koautor projekta čini projekt neprihvatljivim.

 

Kakav projekt?

 

- projekt produkcije predstave suvremenog cirkusa koja je u fazi kreacije (predstava ne smije već biti premijerno izvedena i njena premijera ne smije biti planirana prije završne javne prezentacije u Parizu (siječanj 2021.))

- projekt koji se realizira u jednoj od ovih europskih zemalja

(projekt se prijavljuje pod onom zemljom u kojoj se njegov najveći dio realizira ili odakle umjetnici potječu/žive)

 

Kriteriji odabira projekata su:

 

- originalnost projekta (kreativnost, singularnost)

- koherentnost i relevantnost

- kvaliteta izvedbe (umjetnička izvrsnost, kvaliteta tehničke izvedbe i prisutnosti na sceni) te

- sposobnost da se projekt dovede do realizacije.

 

Kako i kada se prijaviti?

 

Prijavnica s obaveznom dodatnom dokumentacijom šalje se online putem circusnext internet stranice (http://www.circusnext.eu/application-form/).

Detaljne upute o prijavi i o projektu nalaze se na linku http://www.circusnext.eu/application/.
Prijave su otvorene do 7. lipnja 2019. godine, do 12:00 (GMT +1).

 

Umjetnici koji se prijavljuju ispred sljedećih zemalja: Hrvatska, Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija za sva pitanja mogu se obratiti regionalnim partnerima na projektu na mail circusnextbalkan@gmail.com ili direktno koordinatoru projekta na info@circusnext.eu.

 

O potpori:

 

Podrška circusnext PLaTFoRMe ostvaruje se kroz financijsku potpore za produkciju predstava suvremenog cirkusa, rezidencijske potpore s work-in-progress prezentacijama diljem Europe, mentorstva, umrežavanja s međunarodnim stručnjacima s područja suvremenog cirkusa i povećanja vidljivosti tj. promocije rada circusnext laureata i predselektiranih umjetnika/grupa.

Razlika u potpori između šest laureatskih i šest predselektiranih umjetnika/grupa je u financijskoj potpori za produkciju predstave i sudjelovanju na završnoj prezentaciji u Parizu.

 

Kalendar projekta:

 

Rezultati prvog kruga selekcije biti će poznati u rujnu 2019. godine. U studenom 2019. godine članovi circusnext PLaTFoRMe održat će selekcijski sastanak na kojem će odlučiti o 12 predselektiranih umjetnika/grupa. Tim umjetnicima biti će pružena rezidencijska potpora s work-in-progress prezentacijama diljem Europe radi pripreme izvedbenog materijala za selekcijski tjedan u belgijskom gradu Neerpeltu od 11. do 16. svibnja 2020. godine. Na selekcijskom tjednu umjetnički žiri projekta odabrat će 6 laureata edicije 2019-2021 koji će osigurati financijsku potporu za produkciju predstave suvremenog cirkusa.  U siječnju 2020. godine laureati projekta predstavit će se na završnoj prezentaciji u Parizu koju posjeti više od 500 programatora, distributera i (ko)producenata iz sektora.

 

circusnext PLaTFoRM projekt je financiran sredstvima Kreativne Europe, kroz podprogram platforme, u iznosu od 500.000,00 €. Projekt je započeo 1. studenoga 2017. godine i završava 3. listopada 2021. godine.

Projektom koordinira pariška organizacija circusnext, a u projektu sudjeluje 22 organizacija iz 15 europskih zemalja – La Breche, La Cascada, La Grainerie,  (Francuska), Circuscentrum, Espace Catastrophe, Latitude 50 (Belgija), Circus Futures (Engleska i Irska), Cirqueon (Češka), Sarabanda (Italija), Festival Circolo (Nizozemska), Subtopia (Švedska), Cirko (Finska), Festival Perspectives, STAMP festival, Tollhaus Karlsruhe (Njemačka), Centro Cultural Vila Flor, Teatro da Didascalia (Portugal), Lithuanian Dance Information Centre (Litva), Workshops of Culture of Lublin (Poljska), zagrebačka Cirkorama, beogradska Cirkusfera i splitski ROOM 100.

 

CircusNext PLaTFoRM nastavak je projekata Circus Next i Jeunes Talents Cirque Europe kroz koji je europska suvremena cirkuska scena identificirala i podržala osam generacija umjetnika, ukupno 84 umjetničke grupa iz Europe, od kojih su neki izrasli u prave zvijezde suvremene cirkuske scene!  U ediciji 2017/2019 slovenska cirkuska grupa MISMO NISMO odabrana je kao jedan od laureata projekta.