Preskočite na glavni sadržaj

Dvije izložbe u Gradskoj galeriji Labin

Gradska galerija Labin predstavlja dvije samostalne izložbe: 'Fragmentacije plohe i linije' autorice Natalije Škalić i 'Moć zapažanja' autora Ivana Tudeka. Otvorenje obiju izložbi biti će u petak, 26. travnja 2019. godine, u 20 sati.
vrijeme: 26.04.2019.
mjesto: Gradska galerija Labin
 

O izložbi autorice Natalije Škalić 

"Granica je, u svojoj suštini, uvijek neka stvarna ili zamišljena, prostorna ili vremenska, prirodna ili umjetna, jasna ili, možda, nešto mutnija - linija.  A upravo je linija, kako ona konturna, tako i strukturna, element od kojeg Natalija Škalić polazi u svojoj izložbi “Fragmentacije plohe i linije“. Njene linije omeđuju pravokutne plohe, koje su, ovisno o mediju, dvodimenzionalne ili, izlazeći u prostor, postaju trodimenzionalnima, odnosno skulpturom ili reljefom. Kontinuirana repeticija linije, odnosno plohe, koja je uvijek iste debljine (ili u određenom mjerilu) i koja se prenosi iz crteža u skulpturu, iz skulpture u plohu ili, pak, iz skulpture opet u crtež, s jedne strane implicira određenu rigidnost, pravila i jasnu strukturu. S druge strane, ovo ritmičko ponavljanje motiva linije, omogućuje svojevrsnu fluidnost i kreaciju objekata koji izmiču strogim pravilima – nedovršenih struktura, nadogradnja kojih bi, upravo zbog njihova „mrežnog“ karaktera, barem teoretski, mogla ići ad infinitum.
Škalić kao i ruski konstruktivisti,  prenosi mrežne forme u slikarstvo i skulpturu,  prenosi svoje strukture iz jednog medija u drugi, aludirajući tako na potencijalnu prostornu beskonačnost, a ponavljajući isti motiv linije, kao „osnovnog operativnog alata mreže, iz izložbe u izložbu, stvara  privid ne samo prostorne beskonačnosti, već i one vremenske."
(Mirna Rul., iz predgovora katalogu)

O izložbi Ivana Tudeka

"U samim stvaralačkim početcima, a oni pripadaju vremenu prvoga desetljeća ovoga stoljeća, Ivan Tudek se u svom izlagačkom radu izražavao isključivo kroz vizualni kod – slikarstvo, različite instalacije i skulpturu, dok je riječ pripadala mediju stripa.
Izložba Moć zapažanja, prethodno također postavljena u zagrebačkoj Galeriji SC (27. veljače do 16. ožujka 2019.) za razliku od ranijih izložbi pretežno donosi radove koji vise na zidu (akrilici, reljefi/asamblaži, fotografije), osim kutije tek naslonjene uza zid na kojoj stoji informacija Bez naziva te malenog pokretnog objekta na kojemu je napisano BIJEG a koji posjetitelju nudi bijeg iz galerije netom što je u nju zakoračio! Ono što ujedinjuje sve radove zasigurno je ironijsko poigravanje percepcijom posjetitelja, a i činjenica da umjetnik pristupa mediju stripa kroz nekonvencionalan, konceptualan pristup: svaki od radova kombinira riječ i sliku, a mnogi od njih su kadrirani po uzoru na strip."                                                                                  
(Neva Lukić, iz predgovora katalogu izložbe)

Izložbe u Gradskoj galeriji Labin otvorene su do 18. svibnja 2019.

https://www.facebook.com/gradskagalerijalabin/