Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Margerite Rakić u Novigradu

Galerija Rigo otvara svoja vrata izložbom radova mlade pulske umjetnice Margerite Rakić. Otvorenje izložbe održat će se u petak, 26. travnja 2019., s početkom u 20 sati. 
vrijeme: 26.04.2019.
mjesto: Novigrad, Galerija Rigo

Doživljaj prirode gubi se u svakodnevnoj percepciji. Ako prihvatimo tu misao pokretača ranog ruskog formalizma Viktora Šklovskog (Umjetnost kao postupak, 1917.), onda ćemo se složiti s autoricom izložbe da je cilj umjetnosti dati osjet stvari kao viđenje, a ne kao prepoznavanje. U takvim dijalozima promatranja i doživljaja, umjetnica nam se obraća kako bi prizvala, ovdje i sada, našu zaboravljenu ili samo potisnutu ljepotu - onu lišenu viškova kojima je zagušen svijet stvarnosti.

Margerita Rakić nadahnuta je i širim prostornim kontekstom, a to je svekolika slojevitost njezina zavičaja - Istre. Oronuli kameni zid, koji prikazuje u slici Sjećanje djeluje poput portala koji spaja i realno i bajkovito; moguće je da se nalazimo pred scenografijom nekog minulog svijeta. No, istovremeno nam slikarica prenosi misao da nismo sami, da postoji neka gotovo nestvarna slika koja veže čovjeka s njegovom okolinom.

http://www.muzej-lapidarium.hr/margerita-rakic/