Preskočite na glavni sadržaj

Film Leona Lučeva najbolji kratkometražni igrani film festivala goEast

Debitantski film glumca Leona Lučeva 'Malo se sjećam tog dana', nagrađen je za najbolji kratkometražni igrani film na 19. izdanju Međunarodnog festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma goEast, koji se održao od 10. do 16. travnja u njemačkom Wiesbadenu.
vrijeme: 19.04.2019.

Lučev je osvojio nagradu RheinMain za najbolji igrani kratkometražni film koju dodjeljuje žiri predstavnika kulturnih udruga istočnoeuropskih zemalja s područja regije Franfurt Rajna-Majna. Nagrada uključuje i novčani iznos, 2 500 eura.

Žiri je obrazložio kako film Leona Lučeva, koji je obiteljska drama, suprotstavlja teme smrti i života, žalosti i sreće koje se pametno međusobno isprepliću. "Ono što protagonist ne može izgovoriti, redatelj razvija u radu s kamerom, a zbor stilskih usporedbi i izvrsna glumačka postava čine fim dirljivim", istaknuo je.

Radnja filma je smještena na proslavu rođendana najmlađe Goranove kćeri Zoe. Dok se prijatelji i obitelj okupljaju na proslavi, Goran odlučuje za sebe zadržati tešku vijest koja bi svima pokvarila dan.

U filmu glume Goran Bogdan, Nina Violić, Daria Lorenci Flatz, Sandro Miljuš i Sonja Perkov. Osim što je film režirao, Leon Lučev potpisuje i scenarij.

Film je nastao u produkciji tvrtke Everything works, a sniman je na otoku Zlarinu, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

Na ovogodišnjem goEast festivalu prikazivala su se još tri hrvatska filma, hrvatsko-estonski kratkometražni animirani film Demonstracija briljantnosti u 4 čina Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova; manjinska koprodukcija Bog postoji, njeno ime je Petrunija te kratkometražani igrani film Deer Boy, također manjinska koprodukcija, nastao u režiji Katarzyne Gondek.

Ukupno se prikazalo više od 100 filmova na tom njemačkom festivalu, posvećenom predstavljanju bogatstva i raznolikosti srednjoeuropske i istočnoeuropske kinematografije publici u zapadnoj Europi.

Dobitnik glavne nagrade 19. goEast festivala je ruski film Kiselota redatelja Alexandera Gorchilin, kojem je pripao Zlatni ljiljan i 10 000 eura, izvijestio je HAVC. (Hina)