festival

2. Arteria - tjedan filma o umjetnicima


vrijeme: 15.02.2017. - 19.02.2017.
mjesto: Zagreb, KIC, Preradovićeva 5

Nakon uspješnog prvog izdanja, Kulturno informativni centar od 15. do 19. veljače pokreće drugo izdanje Arterie, tjedna filma o umjetnicima, uz nekoliko hrvatskih i zagrebačkih premijera te gostovanje danskog redatelja i filmologa Christiana Braada Thomsena. Ulaz na sva događanja je slobodan!

Drugo izdanje Arterie donosi presjek aktualnih dokumentaraca o nekim od najvećih umjetničkih imena današnjice – tu su legendarni glumac Marlon Brando, kontroverzni redatelj Rainer Werner Fassbinder, bitnički eksperimentator i fotografski kroničar americane Robert Frank, slikar i beskompromisni kritičar umjetničkog tržišta Robert Cenedella, avangardna glazbenica i vizualna umjetnica Laurie Anderson čiji multimedijalni esej Srce jednog psa prati njezino nošenje sa životnim gubicima i efemernošću; danska spisateljica Karen Blixen, te njemačko-američka minimalistička umjetnica Eva Hesse.
 
Prošle godine festival je predstavio malu retrospektivu Kena Russela i njegovih ekstravagantnih biografskih glazbenih filmova o skladateljima Lisztu, Mahleru i Čajkovskom. Ove godine u fokusu je redatelj Wim Wenders i njegova oda Tokyju na razmeđu između tradicije i modernosti u filmovima Yasujira Ozua (Tokyo-ga) s jedne strane, a s druge strane prikaz Tokyja kao suvremenog globalnog megalopolisa u filmu Bilješke o haljinama i gradovima gdje propituje odnos urbane kulture, ulične i visoke mode, kroz razgovor s inovativnim dizajnerom Yohjiem Yamamotom.
 
Filmovi će biti popraćeni interdisciplinarnim predavanjima i razgovorima koji će pojedine karizmatične umjetničke figure upotrijebiti kao paradigmu i uvertiru u promišljanje nekih od ključnih problema suvremene umjetnosti, odnosa umjetnosti i njezine okoline, umjetnika i publike, umjetnosti i gorućih društvenih problema.

Program realizira Kulturno informativni centar (KIC)u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske u RH i Goethe-Institutom Kroatien.
 
Više informacija i detaljan raspored programa: www.kic.hr

KIC Facebook


(R.P.B., 13.02.2017)