Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje novootkrivenih latinskih rukopisnih komentara i minijatura Marka Marulića

U srijedu, 17. travnja 2019. u 10.30 sati, u Franjevačkom samostanu na Poljudu održat će se predstavljanje  novootkrivenih latinskih rukopisnih komentara i minijatura oca hrvatske književnosti i jezika Marka Marulića.  
vrijeme: 17.04.2019.
mjesto: Split, Franjevački samostan, Poljud

Radi se o petnaestak inkunabula i drugih djela tiskanih do 1520. godine, njihov broj nije još uopće konačan, i to klasične, patrističke i renesansne teološke literature, koja je Marulić vlastoručno, ponekad i vrlo iscrpno, komentirao, podcrtavao, pratio bilješkama (marginalia), te svojim slikarskim minijaturama ukrašavao.

Te njegove latinske komentare u našoj je biblioteci pronašao i identificirao Zvonko Pandžić, njemački profesor (viši studijski savjetnik,  Oberstudienrat) i hrvatski istraživač humanizma i renesanse  iz Würzburga.

Zvonko Pandžić će, nakon uvodne riječi fra Bernardina Škunce, ukratko protumačiti znanstveno značenje novih otkrića i skicirati izdavačke i ine izazove zahtjevnije hrvatske filologije glede novootkrivenih – hrvatskih i latinskih – djelâ Marka Marulića u sljedećim godinama.