Preskočite na glavni sadržaj

Književnici za djecu i mlade Selmi Parisi nagrada 'Tena' za najbolji dramski tekst

U sklopu 24. Lutkarskog proljeća u četvrtak je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima održan 4. Susret književnika za djecu i mlade, na kojemu je književnici Selmi Parisi uručena nagrada 'Tena' pozivnog natječaja za najbolji dramski tekst pisan za djecu i mlade.
vrijeme: 12.04.2019.
mjesto: Vinkovci
url: https://lutkarskoproljece.net/
„Od 17 pristiglih radova njezin dramski tekst „Mjesec i ja“, od strane stručnoga suda, ocijenjen je najboljim“ izjavila je Hini članica žirija i potpredsjednica Društva književnika za djecu i mlade Snježana Babić Višnjić.
 
„Željeli smo potražiti nove dramske tekstove tražeći od autora da posegnu dublje u svoje kreativno izvorište i napišu djelo koje bi suvremenim mladim gledateljima bilo i zanimljivo i poučno, a to smo u dobili u djelu „Mjesec i ja“ “, rekla je Babić Višnjić, dodavši da se natječaj vodio pod šifrom te da su sva četiri člana žirija uvrstili nagrađeno djelo među dva najbolja.
 
Ocijenila je da djelo posebnim čini njegova aktualnost jer se radi o jednoj maloj, iscrpljenoj izbjeglici koja je izgubila obitelj i u nemogućnosti pronalaska životnog cilja ona poželi otići  na mjesec.
 
„Uz ozbiljnost poruke koju djelo prenosi dalo je i dimenziju fantastike koja je jako potrebna mladima da shvate da u današnjem svijetu nje sve opipljivo, da i dalje postoje priče koje mogu nadahnuti za budućnost“, napomenula je Babić Višnjić.
 
Nagrađena književnica za djecu i mlade Selma Parisi rekla je da se djelo obraća djeci od deset i više godina, da je u djelu riječ o maloj izbjeglica koja želi ići na mjesec te da je inspiraciju našla i u aktualnim zbivanjima, no i u vlastitu životnom putu. Naime,  autorica je rođena u Sarajevu u BiH, odrastala u Austriji, u Beču, a danas živi u Hrvatskoj, u Zagrebu.
 
Selma Parisi dobitnica je više nagrada za svoj književni rad, autorica je književnih i dramskih tekstova za odrasle, djecu i mlade, piše filmske scenarije, teatarske i filmske kritike te književne i filmske recenzije, a prevodi djela s engleskog i njemačkog na hrvatski i obratno.
 
Na 4. Susretu književnika za djecu i mlade sudjelovali su književnici Nada Mihaljević, Ratko Bjelčić i Snježana Babić Višnjić, a moderator skupa bio je književnik Gordan Nuhanović. (Hina)