Preskočite na glavni sadržaj

Pasionsko blago Gradske knjižnice - izložba

U ponedjeljak, 15. travnja u 13 sati, u auli Gradske knjižnice u Zagrebu otvara se izložba 'Pasionsko blago Gradske knjižnice: muka i uskrsnuće u književnim i likovnim djelima'. Autori izložbe i postava su Željko Vegh i Igor Pugelnik.
vrijeme: 15.04.2019.
mjesto: Zagreb, Gradska knjižnica
url: https://www.pasionska-bastina.hr/

Pasionsko blago Gradske knjižnice:
muka i uskrsnuće u književnim i likovnim djelima
Molitvenici, evanđelistari, grafički listovi i likovne reprodukcije zbirke RARA i Čitaonice priručnika i zbirki Gradske knjižnice

'Pasionski motivi svojom snagom i jačinom utiska, stvaraju i izazivaju i duboke osjećaje straha, patnje, beznađa ili smrti. Kristova muka nepresušni je izvor umjetnosti iz kojega su mnogi književnici, glazbenici, slikari, kipari uzimali ostavljajući nam nepregledan korpus djela u kojima je njegova muka ponovo doživjela svoju katarzu, uvijek iznova nudeći novu nadu, novo svjetlo. Svjetlo koje kroz ovu izložbu molitvenika, evangelistara, pasionskih prikazanja, grafičkih listova i likovnih reprodukcija koje se nalaze u fondu zbirke RARA i Čitaonice priručnika i zbirki, nastojimo izložiti vrijednu i bogatu građu koju posjeduje Gradska knjižnica.' (iz programske knjižice)

Govore:
Ismena Meić, viša knjižničarka, voditeljica Gradske knjižnice
mr. sc. Jozo Čikeš, predsjednik Udruge Pasionska baština
Željko Vegh, knjižničarski savjetnik, voditelj Zbirke rijetkih knjiga i rukopisa
Igor Pugelnik, koordinator odjela Čitaonica

Glazbena izvedba:
Luka Golec, gitara

Izložba je otvorena do 6. svibnja 2019.