Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen program 29. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2019.

U Francuskom institutu održana je konferencija za medije u povodu skorašnjeg 29. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2019., čiji prestižni međunarodni program s više od 400 filmova iz 45 zemalja od 3. do 8. lipnja u glavni grad Hrvatske dovodi najveća umjetnička postignuća i slavna imena globalne animacije.
vrijeme: 03.06.2019.
mjesto: Zagreb
url: http://www.animafest.hr/
 
Program Animafesta Zagreb 2019. predstavili su umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice festivala Paola Orlić i Matea Milić te član selekcijske komisije Natjecanja studentskog filma Dino Krpan. Prikazana je i ovogodišnja festivalska špica švicarsko-hrvatske autorice Michaele Müller, nadahnuta kako središnjim Animafestovim tematskim programom posvećenim vezi animacije i likovnih umjetnosti, tako i omiljenim Animafestovim projekcijama na otvorenom. Špica je popraćena glazbom Hrvoja Štefotića.
 
Nakon što je okupljene pozdravio u ime jednog od najuglednijih festivala animacije u svijetu, kvalifikacijskog festivala za Nagrade Oscar, Annie ASIFA-e Hollywood i European Animation Award, te predstavio selekcijske komisije u kojima su uz njega sudjelovali Dea Jagić, Tea Stražičić, Krešimir Zimonić i Dino Krpan, Daniel Šuljić rekao je kako je između više od 1 800 filmova iz ove godine rekordnih 86 zemalja svijeta 46 odabrano u središnje Veliko natjecanje kratkometražnog filma, što čini tek nekoliko postotaka i ukazuje na strogost selekcije. Šuljić je istaknuo kako se kroz selekciju tragalo za inovativnošću u umjetničkom izrazu te balansom između različitih tehnika, tema i stvaralačkih krugova. U nacionalnom presjeku dominira Francuska s 13 filmova, a iza nje se nalaze Velika Britanija sa 6 i SAD s 5 filmova. Tu su i daleke kinematografije Tajvana, Irana, Južne Koreje i Japana, kao i sve važne europske kinematografije bogate animacijske tradicije.
 
Hrvatska je zastupljena s 3 filma – Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona (Udahnut život), Petre Zlonoge (Jedan od mnogih) i Balázsa Turaija (Pad Rima, koprodukcija s Mađarskom). Dva hrvatska filma – Saturn u lavu Anne Šagadin i Izvan sebe Stelle Hartman bit će prikazana i u Natjecanju studentskog filma, oba u produkciji zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, a 20 djela čini Natjecanje hrvatskog filma. Kako Hrvatska ove godine ima i 4 filma u natjecateljskim programima festivala u Annecyju, Šuljić je istaknuo kako je domaća animacija već više od deset godina kontinuirano prisutna i uspješna na međunarodnoj sceni te da ga posebno raduje što sve veći broj filmova dolazi s Akademije likovnih umjetnosti...Opširnije

Izvor: HAVC