predstava

Balet 'Labuđe jezero' u koreografiji Vladimira Malakhova u ožujku u zagrebačkom HNK-u


vrijeme: 17.03.2017.
mjesto: Zagreb; HNK Zagreb, Trg maršala Tita 15

Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu kao svoju prvu premijeru u 2017. najavljuje u petak, 17. ožujka, novo uprizorenje baleta 'Labuđe jezero' Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji istaknutog koreografa Vladimira Malakhova, dok će glazbenom izvedbom ravnati Dian Tchobanov, novi stalni dirigent u Baletu zagrebačkoga HNK.

Kako se ističe u najavi, Malakhov, rođen u Ukrajini 1968., svjetski je proslavljeni plesač i koreograf, dobitnik mnogih prestižnih međunarodnih plesačkih i koreografskih nagrada, te prvak u nekoliko prestižnih svjetskih baletnih kazališta, kakva su Balet bečke Državne opere ili American Ballet Theatre, te državnih Baleta u Beču i Berlinu. Baletnu je naobrazbu stekao na znamenitoj moskovskoj baletnoj Akademiji Boljšog teatra, a zahvaljujući njegovu liričnom plesnom stilu i savršenoj tehnici, mnogi ga kritičari nazivaju plesačem stoljeća.
 
Svojim popularnim interpretacijama klasičnih baletnih djela, kao što su "Trnoružica", "Pepeljuga" ili "Bajadera", Malakhov će prvi put pridružiti i "Labuđe jezero", a njegovo prvo uprizorenje tog slavnog djela, kreirano posebno za baletni ansambl zagrebačkog HNK-a, bit će ujedno i prvo predstavljanje tog plesnog umjetnika zagrebačkoj publici. "Nevjerojatno, ali najpopularniji bijeli balet svih vremena, djelo koje je postalo sinononimom za klasičnu baletnu umjetnost, poslije neuspjele praizvedbe 1877. u Sankt Petersburgu palo je u zaborav te postalo jedno od najvećih životnih razočarenja genijalnoga skladatelja Čajkovskoga", stoji u najavi.
 
Koreograf nije shvatio ni dramaturgiju niti glazbu, izjavivši kako je djelomično neplesna, dok je primabalerina na praizvedbi izvodila glanc brojeve iz drugih baleta, koji s ovim nisu imali nikakve veze. Tek zahvaljujući slavnome koreografu Mariusu Petipau i Levu Ivanovu djelo je ponovno, iako tek djelomično, izvedeno 1894., na memorijalnoj predstavi održanoj u čast Čajkovskomu nakon skladateljeve smrti.
 
Prva potpuna i spektakularna izvedba baleta održana je 1895. u sanktpeterburškome Marijinskom kazalištu i od tada nije moguće zamisliti bilo koju svjetsku baletnu kuću koja na svojem repertoaru nema tu svima zanimljivu priču o princu koji svojom ljubavlju, poslije puno izazova, uspijeva spasiti začaranu princezu i njezino jato labuđih prijateljica iz kandži zloga čarobnjaka Rotbarta. "Opće je uvriježeno mišljenje kako se potreba za 'Labuđim jezerom' pretvorila u čudesan sindrom, a pravi ga se ljubitelji baletne umjetnosti nikada ne mogu zasititi. Upravo je taj balet, svih 120 godina od uspjele premijerne izvedbe, jedan od najtežih izazova koji se postavlja pred svaki baletni ansambl i soliste, dok je uloga krhke Odette i zle Odilije, koju uvriježeno interpretira jedna primabalerina, ostala vječnim najvišim dometom umjetničke kreacije svake klasične balerine", dodaje se u najavi.
 
Scenografiju i kostimografiju za najnoviju baletnu produkciju središnjeg hrvatskog nacionalnog teatra osmislit će Jordi Roig sa suradnikom Enriqueom Condeom, oblikovatelj svjetla je Deni Šesnić, asistentica koreografa Emi Hariyama, a baletni majstori Iraida Lukašova, Mihaela Devald Roksandić, Milka Hribar Bartolović, Suzana Bačić, Leonard Jakovina i Ilir Kerni. Glazbenom će izvedbom ravnati Dian Tchobanov, koji je od početka ove godine stalni dirigent u Baletu zagrebačkoga HNK-a. (Hina)

(R.P.B., 31.01.2017)