Preskočite na glavni sadržaj

12. Festival hrvatske drame za djecu 'Mali Marulić'

Dvanaesti Festival hrvatske drame za djecu 'Mali Marulić' održat će se u Splitu od 9. do 12. travnja, a tijekom četiri dana nastupit će 6 kazališta.
vrijeme: 09.04.2019.
mjesto: Split
url: https://www.gkl-split.hr/marulic
Izbornik Ivan Plazibat je između 22 prijavljene predstave izabrao njih 8 koje će biti izvedene u natjecateljskom dijelu programa:

 

1.Anica Tomić i Jelena Kovačić: Moj razred 2. b / redateljica: Anica Tomić / produkcija: Gradsko kazalište lutaka Split

2.Tamara Kučinović: Zamrznute pjesme / redateljica: Tamara Kučinović / produkcija: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

3.Ivana Francišković Olrom: Čudak Šumek / redateljica: Morana Dolenc / produkcija: Kotar teatar (u koprodukciji s kazalištem Mala scena)

4.Ana Prolić: Nikomu pravo / redateljica: Ana Prolić / produkcija: Kazalište lutaka Zadar

5.Kristijan Ugrina: Zdrav i čist dom, to je baš po mom / redatelj: Kristijan Ugrina / produkcija: Zagrebačko kazalište mladih.

6.Ivana Đula i Milica Sinkauz: Avanture malog Juju / redateljica: Renata CarolaGatica / produkcija: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

7.Ratko Zvrko: Grga Čvarak / redatelj: Dario Harjaček / produkcija: Gradsko kazalište lutaka Split

8.Petra Cicvarić: U potrazi za slovom r / redatelj: PeđaGvozdić / produkcija: Gradsko kazalište Zorin dom, Karlovac

 

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine: Marija Sekelez, glumica i kazališna producentica, Igor Tretinjak, teatrolog, profesor hrvatskog jezika i književnosti i kazališni kritičar, Selma Spahić, redateljica, Siniša Novković, glumac, kazališni autor i redatelj te doc.dr.sc. Višnja Rogošić, teatrologinja.

 

Stručni žiri od ove godine ima pravo dodijeliti još jednu, uvjetnu nagradu, koja nosi ime Zdenke Mišure, dugogodišnje ravnateljice GKL- Split, koja je prije 12. godine pokrenula Festival Mali Marulić i svojim djelovanjem značajno pridonijela kazalištu i kulturi Grada Splita. Službeni naziv je Nagrada Zdenka Mišura, za najveći kazališni izazov.

 

Jednu nagradu, onu za najbolju predstavu po njihovom sudu, dodijelit će i dječji žiri kojeg čine učenici od 1. do 5. razreda splitskih osnovnih škola.

 

Nagrade natječaja Mali Marulić za najbolji dramski tekst

 

U roku do 6. siječnja 2019. na Natječaj za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu MaliMarulić pristiglo je 18 tekstova. Žiri u sastavu Ana Prolić, Belmondo Miliša i Jasen Boko dodijelio je dvije nagrade:prvu tekstu 'Ribe u nevolji' Petre Cicvarić, a drugu tekstu 'Sonata za kantu za smeće' Kristine Gavran.

 

Žiri za najbolji tekst će nagrade dodijeliti u utorak 9. travnja u 19 sati, u sklopu programa svečanog otvaranja festivala u Gradskom kazalištu lutaka Split.

 

Festival službeno počinje 9.4. ujutro u 10 sati, kada će biti izvedena predstava kazališta domaćina Moj razred 2.b., autorskog dvojca Anice Tomić i Jelene Kovačić u izvedbi glumaca Gradskog kazališta lutaka Split.

 

Na ovogodišnjem Festivalu sudjelovat će gotovo 100 kazališnih umjetnika i gostiju, a predstave i druge programe pratit će više od 2 000 malih i velikih gledatelja.

 

Festivalski programi događat će se na nekoliko lokacija – u Gradskom kazalištu lutaka Split, Gradskom kazalištu mladih i Multimedijalnom kulturnom centru.

 

Detaljan program i raspored Festivala objavljen je na web stranicama Kazališta www.gkl-split.hr.