Preskočite na glavni sadržaj

Djela hrvatskih umjetnika na izložbi u UHPA u Beču

Izložba 'Snovi, misli, stvarnost', na kojoj se s više od pedeset djela predstavljaju suvremeni hrvatski umjetnici Julija Stapić iz Splita, Antun Tonča Ferbežar i Josip Božičević iz Otoka, otvara se u četvrtak navečer u prostorijama Udruge hrvatskih poduzetnika (UHPA) u drugom bečkom okrugu.
vrijeme: 28.03.2019.
mjesto: Beč, Austrija

"Ovo je zanimljiva izložba slika i skulptura troje hrvatskih osebujnih suvremenih likovnih umjetnika - slikarice Julije Stupić, kipara Antuna Tonče Ferbežara i slikara Josipa Božičevića, koji iza sebe imaju niz samostalnih i skupnih izložbi, a dobitnici su i niza domaćih i inozemnih nagrada", rekao je predsjednik UHPA-e Niko Ilić.

Izložba obuhvaća više od pedeset djela - ulja na platnu, reljefa i skulptura u drvu te slika u tehnici vitraja.

Umjetnica i pjesnikinja Julija Stapić predstavit će se u Beču uljima na platnu s dalmatinskim motivima poput starih drvenih barki, mora, kamena, maslina te sakralnim motivima.

Umirovljeni hrvatski branitelj, slavonski kipar Antun Tonča Ferbežar (Otok) u reljefima i skulpturama u drvu, uglavnom ženskim aktovima, izražava senzualnost i ljepotu žena, a slikar Josip Božičević, jedan od utemeljitelja udruge likovnih umjetnika "Otočki vir" u Otoku, za bečku je izložbu izabrao slike u tehnici vitraja sa zavičajnom tematikom i motivima rodne Slavonije.

Troje umjetnika, koji će nazočiti svečanom otvorenju izložbe, izrazili su veliko zadovoljsvto što svoje stvaralaštvo prikazuju u Beču.

"Velika nam je čast sudjelovati na izložbi koja je organizirana u suradnji s našim poduzetnicima u Austriji, to je veliki pomak za nas", rekao je Hini Josip Božičević.

"Imali smo mnoge skupne izložbe i u sklopu likovne kolonije HVIDR-e, ali izložba u Beču za nas je velika čast i nešto posebno", dodao je Ferbežar.

Julija Stupić rekla je da je organizacija izložbe bio dugi proces, ali da je najvažnije da je taj dalmatinsko-slavonski projekt ostvaren, istaknuvši da su sretni što svoja djela mogu prikazati Hrvatima u Beču te austrijskoj publici.

Izložba ostaje otvorena do 18. travnja i održava se u organizaciji hrvatskih poduzetnika u Austriji u suradnji s poduzetnikom Andrejom Lucićem i umjetnikom  Zoranom Lucićem, koji se bavi i ukrašavanjem i rezbarenjem pisanica.

Udruga hrvatskih poduzetnika (UHPA) utemeljena je 2011. u Beču radi umrežavanja i promicanja interesa hrvatskih poduzetnika u Austriji te povezivanja s poduzetnicima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te drugim europskim državama.

Prema Iliću, Udruga ima oko 120 članova, a postala je i platforma za organiziranje gospodarskih i kulturnih manifestacija, što potvrđuje i ova izložba. (Hina)