Preskočite na glavni sadržaj

Tjedan ruskog filma u kinu 'Europa'

Filmom 'Sobibor' Konstantina Habenskog u srijedu se u zagrebačkom kinu 'Europa' otvara Filmuška - prvi ruski filmski tjedan u okviru kojega će se do kraja ožujka prikazati relevantni noviji ruski filmovi, kao i klasici koji će podsjetiti na dugu tradiciju te cijenjene kinematografije.
vrijeme: 27.03.2019.
mjesto: Zagreb, Kino Europa, Varšavska 3
url: http://www.kinoeuropa.hr/
"Sobibor" je bio kino hit i kandidat za ovogodišnju nominaciju za Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma. Redatelj, scenarist i glavni glumac Konstantin Habenski napravio je film prema istinitom događaju iz vremena nacističkih logora, utjelovivši Aleksandra Pečerskog, vođu pobunjenika i ratnog heroja.

 

U povodu te projekcije u foajeu kina Europe bit će postavljena izložba "Sobibor", u znak sjećanja na žrtve holokausta.

 

U četvrtak se prikazuje ekranizacija ruskog klasika "Ana Karenjina - sjećanja Vronskog" (2017.) Karena Šahnazarova u kojoj je ta epska ljubavna priča viđena iz malo drukčije perspektive. Ana je heroina ljubavi i slobode, a Vronski džentlmen i neodoljivi ljubavnik koji o njihovoj ljubavi priča Aninu sinu, mladom pukovniku Sergeju.

 

Iste večeri na programu je i kultni sovjetski klasik "Ždralovi lete" Mihajla Kalatozova iz 1957., koji je u Cannesu osvojio Zlatnu palmu, a o njemu će gledatelji imati prilike razgovarati s Ivanom Peruško, profesoricom rusistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

 

Petak donosi sportsku dramu "Tri sekunde" (2017.) Antona Megerdičeva, koja podsjeća na jedan od najuzbudljivijih sportskih događaja svih vremena - košarkaško finale SSSR-a i SAD-a na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. godine, te romantičnu komediju "Ljubav i golubovi" (1984.) Vladimira Menšova, koja je bila najgledaniji film u Sovjetskom Savezu u godini prikazivanja.

 

Subotnji program donosi film "Trener" (2018.) Danile Kozlovskog, koji prati sudbinu ruskog nogometnog reprezentativca koji je promašio penal i otad njegov život kreće u sasvim drugom smjeru, te blockbuster komediju "Jolki" producenta Timura Bekmambetova i nastavke nastajale od 2010. do 2018. godine koji obiluju smiješnim, dirljivim, sentimentalnim, čudesnim, ali i moralnim pričama.

 

Za kraj Tjedna ruskog filma ostavljena su dva filma koja se prikazuju u nedjelju, od kojih je prvi drama "Boljšoj" (2017.) Valerija Todorovskog o balerinama koje odluče žrtvovovati sve da bi ostvarile san i zaplesale u jednoj od najčuvenijih i najcjenjenijih kazališnih kuća na svijetu - Boljšoj teatru.

 

Posljednji u programu je "Sedamnaest trenutaka proljeća" (1973.) Tatjane Lioznove iz kultne sovjetske serije koja je postigla veliku popularnost i na našim prostorima. Glavni glumac Vjačeslav Tihonov, svojevrsni sovjetski James Bond, posjetio je tada Zagreb, koji ga je dočekao kao veliku zvijezdu. (Hina)