Preskočite na glavni sadržaj

U Solinu 5. Međunarodni kongres povijesnih gradova

Međunarodni kongres povijesnih gradova počeo je u srijedu u Solinu, a 150 turističkih i arheoloških stručnjaka iz Hrvatske, Izraela, Češke, Austrije i Rumunjske tijekom trodnevnog trajanja razmjenjivat će svoja iskustva u očuvanju kulturne baštine kao turističkog proizvoda.
vrijeme: 27.03.2019.
mjesto: Solin
url: https://www.facebook.com/solin.tz/
 

"Kulturna baština je jedan od hrvatskih strateških turističkih projekata," istaknuo je na početku skupa državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina.

 

Ocjenjuje da ovakve manifestacije, kao što je Međunarodni kongres povijesnih gradova, imaju utjecaja na razvoj kulturnog turizma.

 

"Hrvatsku pozicioniramo kao zemlju cjelogodišnjeg turizma koja nudi puno više od mora i sunca. Upravo i ovaj kongres u Solinu tomu pridonosi jer tijekom njegova održavanja u Solin dolaze brojni gosti i u predsezoni," kazao je Glavina.

 

Podsjetio je na važnost Međunarodnog kongresa povijesnih gradova koji se u Solinu održava petu godinu u nizu.

 

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak rekao je da povijesni gradovi i njihove povijesne jezgre postali "zamašnjak kulturnog turizma."

 

Arheološki park Salona jedan od strateških projekata

 

Podsjetio je na važnost arheološkog parka Salona u Solinu, kojeg se planira uvrstiti kao projekt za financiranje iz fondova Europske unije u financijskog razdoblju od 2021. do 2027. godine.

 

''U izradi nacionalne razvojne strategije Hrvatske za razdoblje od 2020. do 2030. godine, koja je u tijeku, Salona je jedan od strateških projekata," rekao je Poljičak.


I gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević rekao je da je već tradicionalno održavanje Međunarodnog kongresa povijesnih gradova iznimno važno za taj grada.


"Ova kongres pridonosi pozicioniranju Solina kao međunarodno prepoznatljive turističke destinacije," rekao je Ninčević.


Organizator kongresa je Turistička zajednica (TZ) Solina, a njena direktorica Jelena Stupalo rekla je kako još uvijek nisu u dovoljnoj mjeri iskorišteni turistički potencijali arheološkog parka Salona. Zato je jedna od uloga ovog kongresa - afirmirati i Salonu.


Prvog dana međunarodnog kongresa održan je i panel diskusija na temu "Poduzetništvo u kulturnom turizmu", u kojoj su poduzetnici iznosili svoja promišljanja i iskustva u poticanju poduzetničkog angažmana u kulturnom turizmu.


Kako je najavljeno, na kongresu će tijekom tri dana biti održana brojna predavanja i stručne rasprave o unaprijeđenu kulturnog turizma.

 
Dobitnici nagrada "Plautilla"


Na početku kongresa organizatori su priopćili i imena dobitnika ovogodišnjih nagrada "Plautilla" te manifestacije, koje će biti uručene na zatvaranju skupa u petak.


U kategoriji najbolji kulturno turistički proizvod Plaketa sa zlatnim znakom pripala je Javnom zavodu Ljubljanski grad (Slovenija) za kulturno turistički proizvod "Doživljaj ljubljanskog dvorca".


Plaketa sa srebrnim znakom pripala je Turističkoj zajednici Kaštela za njen projekt "Legenda o Miljenku i Dobrili," a plaketu s brončanim znakom dobila je TZ Vinkovci za kulturno turistički proizvod "Rimski dani."


U kategoriji "Povijesni grad/lokalitet/ ustanova" Plaketa sa zlatnim znakom pripala Lošinjskom muzeju za ustanovu "Muzej Apoksiomena," a Plaketa sa srebrnim znakom je pripala Arheološkom muzeju Istre, dok je Turistička zajednica Stona dobitnik Plakete s brončanim znakom.


U kategoriji "Najbolji kulturno turistički itinerer" Plaketu sa zlatnim znakom dobila je Ventula DMC d.o.o. za itinerer "Rimska Salona i Split s povjesničarom".


Plaketa sa srebrnim znakom pripala je TZ Slavonskog Broda za itinerer "Barun Trenk u tvrđavi Brod," a dobitnik Plakete s brončanim znakom je Gulliver travel za itinerer "Korčula i Pelješac - uživanje u vinu." (Hina)