Preskočite na glavni sadržaj

Izabrani finalisti 18. Nagrade Radoslav Putar

Finalisti Nagrade Radoslav Putar 2019 su: Tin Dožić, 1989., Rijeka; Božidar Katić, 1983., Zagreb; Sabina Mikelić, 1981., Rijeka/Rab; Predrag Pavić, 1982., Zagreb.
url: http://nagradaputar.scca.hr/

Nagrada Radoslav Putar, godišnja nagrada za najboljeg mladog likovnog umjetnika/umjetnicu u Hrvatskoj, dodjeljuje se od  2002. godine. Nagrada Radoslav Putar dio je međunarodne mreže YVAA - Young Visual Artists Awards. Nagradu je osnovao 2002. godine Institut za suvremenu umjetnost koji je sada organizira 18 godina u kontinutetu.

Ovogodišnji stručni žiri radio je u sastavu: Ana Kuzmanić, umjetnica, Split, dobitnica Nagrade Radoslav Putar 2018.; Natasha Kadin, producentica / kustosica, Mavena, Split, izabrana na Otvorenom pozivu za člana žirija do 40 godina starosti; Đorđe Jandrić, umjetnik i Red. prof. art, APURI, Zagreb/Rijeka; Lilijana Stepančič, kustosica, Ljubljana, Slovenija; i Ksenija Turčić, umjetnica i Izv.prof.art., ALU, Zagreb.


Ovogodišnji Finalisti 2019 su:

Tin Dožić, 1989.; Rijeka

Tin Dožić, 1989.; Rijeka – završio je studij psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu (2016) i studij novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (2016). U svojoj praksi polazi od medija zvuka, a bavi se terenskim snimanjem, radiom, eksperimentalnom glazbom i multimedijalnim instalacijama. Svoj rad temelji na istraživanju medija kroz prakse izrade vlastitih elektroničkih instrumenata, aproprijacije zastarjelih tehnologija i reciklažu. Teme od interesa su materijalnost, (mračna) ekologija, DIY kultura, antropocen i geologija, susret znanosti i umjetnosti, spavanje i snovi. Izlagao je i nastupao na raznim platformama u Hrvatskoj i inozemstvu, samostalno i u kolaborativnim projektima.

Božidar Katić, 1983.; Zagreb

Božidar Katić, 1983., Zagreb – diplomirao 2008. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 2006. boravio u Slovačkoj na CEEPUS stipendiji. Nagrađen je na 43. Zagrebačkom Salonu 2009. godine. Od listopada 2018., Božidar Katić (Eastern Bunny) i Guillaume Cayrac (Francois Duchamp) vode umjetnički i kustoski projekt Oberflächenunterstützung kojeg je najbolje opisati u odnosu prema svakodnevnom životu/radu, propitujući uvjete suvremene umjetničke produkcije. Ime projekta Oberflächenunterstützung dolazi od francuskog umjetničkog pokreta Supports/Surfaces iz kasnih šezdesetih; kolektiv ljevičarskih umjetnika, od komunista do maoista, situacionista i anarhista, koji su se zalagali za jedinstvo teorije i prakse, te dekonstrukciju tradicionalnih elemenata umjetnosti i umjetničke produkcije.

Sabina Mikelić, 1981.; Rijeka/Rab

Sabina Mikelić, 1981, Rab - 2010. postaje prvostupnica modnog dizajna na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu, i  grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 2013. postaje magistra animiranog filma i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i završava školu dokumentarnog filma Restart. 2018. postaje Master of Arts, Cum Laude, Master of Film, na Nizozemskoj filmskoj akademiji. Njeni radovi se nalaze u kolekcijama: Baumax, ESSL Museum Collection, Vienna Insurance Group, Erste Bank kolekcije, i privatnim kolekcijama.
Od 2015-2016 godine profesorica je u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, Zabok gdje predaje vizualne komunikacije, animaciju i video. Od 2019 postaje suradnica Nizozemske filmske akademije (komisija za prijem novih istraživača, povremeno mentoriranje istraživača).

Predrag Pavić, 1982.; Zagreb

Predrag Pavić, 1982; Zagreb – diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2011. godine pri Nastavničkom odsjeku. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu (Zagreb, Split, Pula, Osijek, Gothenburg, Catania, Sofia, Düsseldorf, Gdansk). Finalist je nagrade Radoslav Putar, te je nagrađivan je za svoj rad, Velikom nagradom 10. Trijenale kiparstva, nagradom za najboljeg diplomanta ALU u 2011., Velikom nagradom Emanuel Vidović na 38. Splitskom salonu, i nagradom hrvatske sekcije AICA na 12. Trijenalu kiparstva. Član je HDLU, HZSU, umjetničke organizacije Atelijeri Žitnjak i produkcijskog kolektiva Deminutiv. Živi i radi u Zagrebu.


Izložba Finalista, otvorit će se u četvrtak, 6. lipnja 2019. u 20:00 sati u Muzeju Moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci / Mali Salon, gdje će žiri nakon drugog kruga natjecanja i razgovora sa svakim pojedinim finalistom, izbrati dobitnika/cu Nagrade Radoslav Putar za 2019.

Nagradu Radoslav Putar ustanovio je Institut za suvremenu umjetnost u suradnji s partnerima.


https://www.facebook.com/ICA.Zagreb/