Preskočite na glavni sadržaj

Otvara se 54. Zagrebački salon

Nacionalna smotra vizualnog umjetničkog stvaralaštva 54. Zagrebački salon predstavit će u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu 29 umjetnika i umjetnica na izložbi pod naslovom 'Bez anestezije', a svečano otvorenje u utorak 26. ožujka uveličat će realizacija zajedničkog performansa nagrađenih autora 51. zagrebačkog salona, Gorana Škofića i Vlaste Žanić. 
vrijeme: 26.03.2019.
mjesto: Zagreb, Dom HDLU
url: http://www.hdlu.hr

Tradicionalnu priredbu vizualnog stvaralaštva koju naizmjenično organiziraju najveća strukovna udruženja u području vizualne umjetnosti, arhitekture i primijenjene umjetnosti, najavila je u ponedjeljak u Domu HDLU-a ravnateljica tog društva Ivana Andabaka.

Istaknula je kako je cilj Salona putem natječaja okupiti najbolja kustoska rješenja i prijedloge identifikacijski različite od svih prethodnih, te realizirati "uistinu najbolju izložbu aktualne suvremene umjetnosti u ovome trenutku u RH".

Ove godine, HDLU je odlučio ne samo okupiti umjetnike iz različitih dijelova Hrvatske, nego i na razini cijele RH naglasiti značaj ove manifestacije, napomenula je.

"Tako je ostvarena suradnja s četiri u ovome trenutku najbitnije muzejske institucije u Hrvatskoj u području suvremene umjetnosti, Muzejom suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu, Muzejom moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci, te s Galerijama umjetnina u Splitu i u Dubrovniku", rekla je Andabaka.

Oni će s vlastitim kustoskim timovima odabrati umjetnike sa Salona i dodijeliti im nagrade na način da im prirede samostalne izložbe 2022. godine, kada se održava sljedeći Zagrebački salon vizualnih umjetnosti.

Ove godine Salon su kustoski osmislili Branka Benčić i Tevž Logar, a riječ je o, kako je rekla Benčić, nekoj vrsti generacijske izložbe koja nudi kaleidoskopsku refleksiju mnogostrukih refleksija i perspektiva, od onih osobnih, intimnih, do društveno angažiranih, s polazišnom točkom u stihu istoimene pjesme Aleša Debeljaka koja govori o propalom planu.

"Činilo nam se da je to ona pozicija iz koje i mi i umjetnici možemo progovarati. Pokazalo se da umjetnici razmišljaju kao i mi, da ih zanimaju slične stvari o kojima progovaraju, bilo da je to pitanje rada, pitanje umjetničkog rada, pitanje materijalnog rada, nestajanja rada, pa do nekih privatnih segmenata i pozicije praznine ili nestajanja", kazala je Benčić.

Ta pozicija predstavlja "neko prazno mjesto koje upisuje potencijal za budućnost", a taj je potencijal "još uvijek otvoren": "Mi smo svi svjesni da boravimo u nekom možda opustjelom mjestu, ali postoji veliki entuzijazam umjetnika, a ono što najviše oduševljava je umjetnička imaginacija koja nam može otvoriti nekakve puteve", pojasnila je Benčić.

Izložbom se predstavlja ukupno 29 umjetnika i umjetnica, koji rade u različitim medijima, od slike, crteža, videa, do efemernih ili aktivističkih performansa, obuhvaćajući čitav spektar vizualne umjetnosti.

Logar je istaknuo kako je Salon "po definiciji 'pogled unatrag'", a ono što ih je posebno zanimalo je "kako ta izložba, kao jedna od najbitnijih nacionalnih manifestacija, funkcionira sad, i što bi Salon mogao biti u budućnosti". Istražujući povijesnu ulogu Salona kao platforme prelamanja pozicije Zagreba kao međunarodnog umjetničkog sjecišta, kustoski je tim odlučio u poziv umjetnika uključiti i one koji ne dolaze iz Hrvatske.

Predstavlt će se Marija Ančić, Željka Blaškić AKA Gita Blak, Ben Cain, Jasmina Cibic, Nemanja Cvijanović, Karla Čurčinski, Matija Debeljuh, Igor Eškinja, Fokus Grupa, Martina Grlić, Igor Grubić, Tina Gverović, Siniša Ilić, Paulina Jazvić, Jelena Jureša, Petar Katavić, Kristina Marić, Ines Matijević, Damir Očko, Petra Orbanić, Jelena Petric, Renata Poljak, Viktor Popović, Jasenko Rasol, Lala Raščić, Davor Sanvincenti, Marko Tadić, Nora Turato i Katarina Zdjelar.

Performans hoda kao spoj umjetničkih praksi i poetika

Paralelno s otvorenjem Salona, u galeriji Proširenih medija otvara se zajednička izložba "S druge strane" nagrađenih autora 51. zagrebačkog salona, Gorana Škofića i Vlaste Žanić. Predstavit će se zajedničkim radom – koreografiranim režiranim performansom u kojemu će stotinjak sudionika u kružnom prostoru Galerije PM neprestano hodati u istome smjeru, dok će posjetitelji performans moći gledati kroz prolaz koji se nalazi između Galerija Prsten i PM.

Cilj je, kako je pojasnila Žanić, izolirati hod kao najbitniji element i odmaknuti ga od bilo kojeg drugog konteksta, kako bi bio što čišće predstavljen izložbom.

Škofić je objasnio da se rad može iščitavati iz tri pozicije: "Prvo, referiramo se jedno na drugo, uzimamo elemente iz svojih praksi i stvaramo rad. Drugo je referiranje na sam izložbeni prostor kao instalaciju i na njegovu arhitekturu, a treći je dio forma kruga, pri čemu su elementi rada postavljeni minimalistički, a njegovo je iščitavanje prepušteno gledateljima", rekao je.

Drugi dio izložbe, do kraja trajanja Salona, činit će preslika stvarnosti performansa, videoinstalacija projicirana na platno postavljeno u istom prolazu između galerija, koja će biti postavljena nakon otvorenja i koja će prikazivati u prirodnoj veličini i stvarnom mjerilu prostora snimku istog događaja, u jednakom kadru kao što su ga promatrači na otvorenju mogli vidjeti.

54. Zagrebački salon otvoren je do 5. svibnja, a u zadnjem tjednu održavanja bit će dodijeljen Grand prix, ove godine pod pokroviteljstvom Gradske skupštine grada Zagreba i u iznosu od 15 tisuća kuna, te Nagrada za najboljeg mladog umjetnika, kojemu će pripasti umjetnička rezidencija u organizaciji HDLU-a. (Hina)
 
http://www.hdlu.hr/2019/03/najavljujemo-54-zagrebacki-salon-bez-anestezije/