Preskočite na glavni sadržaj

Izabrani finalisti ovogodišnjeg Rovinj Photodaysa

Između 2500 fotografija autora iz 16 zemalja svijeta prijavljenih na ovogodišnji natječaj Rovinj Photodaysa odabrano je 13 autora čija će izložba biti središnji događaja tog fotografskog festivala koji će se održati 3. i 5. svibnja u Rovinju.
vrijeme: 26.03.2019.
url: https://photodays-rovinj.com/

Finaliste je odabrao žiri - fotografi Hrvoje Slovenc, Bruna Kazinoti i Matic Zorman, Ana Frangovska iz Nacionalne galerije Makedonije, Una Popović iz Salona Muzeja savremene umetnosti i Iva Prosoli iz Muzeja za umjetnost i obrt.

Predsjednik žirija, Hrvoje Slovenc, izjavio je da su odabrali djela koja su vizualno i konceptualno odvažna, a u svakoj kategoriji pronašli su radove koji su nadilazili samo bilježenje stvarnosti.

"Odabrani fotografi su shvatili da nije dovoljno samo vidjeti zgradu, tijelo ili lice. Fotografije koje smo odabrali koristile su te teme kao alate za razgovore o većim temama. One nisu stvorene samo da bi pokazale stvari kakve jesu, već imaju svoje gledište", rekao je.

Među finalistima je 5 autora iz Hrvatske, 3 iz Italije, po jedan autor iz BiH, Mađarske, Nizozemske i Rusije te autorski dvojac iz Francuske i Belgije.

U kategoriji arhitekture prvo mjesto je osvojio Claudio Cerasoli, prva tri mjesta za modu imaju Denis Butorac, Anđela Vidić i Edvin Kalić, a portreta Anya Miroshnichenko te Ivan Buvinić.

Za najbolje pejzaže izabrani su Marko Novosel (prvo mjesto) i Bartul Pejković, a za kategoriju Akt/Tijelo Milan Gies i Denis Butorac.

Dokumentarnu kategoriju predvodi Emanuele Artenio, a slijede Stanislava Novgorodtseva i Alessio Paduano, dok su prvo mjesto za umjetnički koncept osvojile Sanne De Wilde i Benedicte Kurzen.

Najboljim autorima svake kategorije pripada statua “Kadar” te plaćeni boravak u Rovinju za vrijeme finala. Za osvojeno drugo ili treće mjesto autorima se dodjeljuje pisano priznanje.

Radovi svih finalista, uz pripadajući katalog, bit će izloženi na velikoj izložbi finalista u Rovinju tijekom svibnja 2019.

Dobitnik Grand Prixa, odnosno sveukupni pobjednik natječaja bit će proglašen na svečanoj dodjeli nagrada u Rovinju. On osvaja 2000 eura, nagradu sponzora Epson, samostalnu izložbu s katalogom u Rovinju za vrijeme trajanja Festivala u 2020. godini te vikend boravak u Rovinju u terminu po dogovoru.

Organizatori kažu kako samom činjenicom da svi nominirani radovi završne izložbe finalista odlaze u stalni fundus Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu im je nametnut imperativ odgovornosti spram suvremene fotografske scene koju festival predstavlja.

Naime, u jesenskom terminu izložba se seli u Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu, koji je i partner Rovinj Photodays festivala.

Najavljuju da će Festival i ove godine biti ispunjen događanjima i referentnim izložbama, a posjetitelji imati priliku sudjelovati na nekoliko tematskih prezentacija, dvije velike modne radionice te nizu stručnih predavanja. (Hina)