Preskočite na glavni sadržaj

Izložba nagrađenih autora 51. zagrebačkog salona - Goran Škofić i Vlasta Žanić 'S druge strane'

Paralelno s trajanjem 54. zagrebačkog salona u galeriji Proširenih medija (PM), 26. ožujka 2019. s početkom u 20.15 sati, bit će otvorena Izložba nagrađenih autora 51. zagrebačkog salona: Goran Škofić i Vlasta Žanić 'S druge strane'.  
vrijeme: 26.03.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija PM
url: http://www.hdlu.hr/

Prema odluci odbora za dodjelu nagrade Goranu Škofiću, za rad Na plaži i Vlasti Žanić, za rad Pravo glasa, dodijeljene su dvije jednakovrijedne Grand Prix nagrade 51. zagrebačkog salona. 

Na izložbi u galeriji PM, umjetnici će se predstaviti zajedničkim radom koji će se sastojati od peformansa koji će biti održan na danu otvorenja dok će do kraja trajanja izložbenog razdoblja u galeriji PM biti postavljena multimedijalna instalacija temeljena na video zapisima samog performansa.

(…) ''Ideja o nastanku zajedničkog djela/izvedbe proizašla je tako ujedinjenjem umjetničkih stremljenja Vlaste Žanić i Gorana Škofića na dvije razine: na prvoj razini nadovezale su se i stopile različite umjetničke prakse i specifičnosti njihovih radova, a na drugoj nastavili narativi djela nagrađenih na 51. zagrebačkom salonu. U tom kontekstu nastao je rad S druge strane. Kao što je i naznačeno samim nazivom, rad je na više razina dvostruko određen pa je tako dvojnost utjelovljena i u samoj strukturi djela. Jedan dio rada se sastoji od performansa koji će biti izveden na otvorenju ovog Salona i u kojemu će stotinjak izvođača u kružnom prostoru Galerije PM hodati neprestano, u istom smjeru, dok će posjetitelji performans moći gledati kroz prolaz koji se nalazi između Galerija Prsten i PM. Prostor Galerije PM monumentalnom povorkom – prostorno izdvojenom i vidljivom samo u segmentima iz različitih perspektiva promatrača – pretvara se tako u drugi prostor, prostor izvedbe, transformacije iz svakodnevnog u umjetničko, mjesto (druge) simboličke razine.
Drugi dio rada predstavlja preslika stvarnosti performansa, videoinstalacija projicirana na platno postavljeno u istom prolazu između galerija, koja će biti postavljena nakon otvorenja i koja će prikazivati u prirodnoj veličini i stvarnom mjerilu prostora snimku istog događaja, u jednakom kadru kao što su ga promatrači na otvorenju mogli vidjeti.'' (…)

– Iz predgovora Patricije Počanić