Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena bogata izdavačka djelatnost Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u 2018.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) predstavio je u ponedjeljak svoju bogatu izdavačku djelatnost ostvarenu tijekom prošle godine - sedam knjižnih izdanja, nova godišta dvaju časopisa 'Rasprave' i 'Hrvatski jezik' te aplikaciju za pametne telefone 555+jezičnih savjeta.
vrijeme: 18.03.2019.
url: http://ihjj.hr/
 

Predstavljanje je priređeno u Napretkovu kulturnom centru u Zagrebu, okupilo je mnogo zainteresiranih koji su s pozornošću pratili iscrpne informacije koje su s njima podijelili ugledni stručnjaci govoreći o djelima svojih kolega.

 

Predstavljeno je sedam knjižnih izdanja - "Struktura povratnih glagola i konstrukcije sa se u hrvatskome jeziku" Ivane Oraić Rabušić o kojemu je govorila dr. sc. Matea Birtić, "Pojmovnik hrvatskoga drvnotehnološkog nazivlja" skupine autora što ga je predstavila prof. dr. sc. Vlatka Jirouš-Rajković, "Rječnik suvremenih hrvatskih osobnih imena" koji autorski potpisuju Ankica Čilaš Šimpraga, Dubravka Ivšić Majić i Domagoj Vidović, a približila ga je dr. sc. Anđela Frančić.

 

Predstavljen je i "Valencijski rječnik psiholoških glagola u hrvatskome jeziku" skupine autora - Matea Birtić, Tomislava Bošnjak Botica, Ivana Brač, Ivana Matas Ivanković, Ivana Oraić Rabušić i Siniša Runjaić o kojemu je govorio prof. dr. sc. Branimir Belaj koji se osvrnuo i na knjigu Ivane Brač "Instrumental u hrvatskom jeziku".

 

Prof. dr. sc. Dubravka Sesar iscrpno je govorila o djelu Martine Kramarić "Zrcalo člověčaskago spasenja (1445.), a prof. dr. sc. Drago Roksandić predstavio je knjigu Branimira Brglesa  "Ljudi, prostor i mijene. Susedgradsko i donjostubičko vlastelinstvo 1450. – 1700.".

 

Znanstvenice IHJJ-a dr. sc. Milica Mihaljević i dr. sc. Lana Hudeček predstavile su peto godište (2018.) časopisa "Hrvatski jezik" istaknuvši kako je riječ o našem jedinom znanstveno-popularnom časopisu za hrvatski jezik koji je, ocijenile su predstavljačice, potvrdio svoj status.

 

Akademik Nikša Gligo i znanstvenica IHJJ-a dr. sc. Tomislava Bošnjak Botica predstavili su dva sveska časopisa "Rasprave: Časopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje" koji je jedan od vodećih hrvatskih jezikoslovnih časopisa, a objavljuje znanstvene, pregledne i stručne radove iz područja jezikoslovne kroatistike, slavistike i općega jezikoslovlja. Glavni urednik toga časopisa je ravnatelj IHJJ-a dr. sc. Željko Jozić.

 

Ravnatelj Jozić predstavio je pak novu aplikaciju za pametne telefone "555+jezičnih savjeta" koja je, objasnio je, nastala na temelju knjige "Jezični savjeti", a sadrži 603 jezična savjeta. Najavio je kako se aplikaciju već danas mogu skinuti korisnici android pametnih telefona, a vrlo skoro moći će se to učiniti i s apple pametnih telefona. Više... (Hina / Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje)