Preskočite na glavni sadržaj

Koncert i izložba posvećeni Zlatku Boureku

Tradicionalni svečani koncert 'Pozdrav proljeću i Bećarcu' održat će se u subotu, 23. ožujka 2019. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, s početkom u 20 sati. Dan ranije, u predvorju HNK, otvorit će se izložba posvećene radovima akademika Zlatka Boureka.
 
vrijeme: 22.03.2019.
mjesto: Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku
Koncert je posvećen bećarcu i najvećem hrvatskom lutkaru, slikaru, kiparu, kostimografu, scenografu, redatelju, autoru crtanih i igranih filmova  - Zlatku Boureku, koji je potekao iz HKUD-a “Osijek 1862.” i kojemu je upravo bećarac bio inspiracija za kazališne predstave i istoimeni crtani film.

Prvi dio “koncertne proljetne dvočinke” priča priče o bećarcima,  bećarima i bećarušama, a drugi dio programa posvećen je koreografijama iz bogatog folklornog repertoara Društva.

Dan ranije, u petak 22. ožujka, u 19 sati u ulaznom predvorju HNK-a u Osijeku, otvorit će se i izložbeni postav u čast akademiku Zlatku Boureku. Izložit će se skice, fotografije, kostime i scenske lutke iz predstave “Bećarac” koja je u osječkom HNK-u premjerno izvedena 1998.godine. Postav i realizaciju potpisuje Saša Došen.

'Želja nam je upriličiti jedinstven kulturni događaj - izložbu i koncert - dar svima koji dođu uživati u sjajnim djelima Zlatka Boureka i baštiniti bogato tradicijsko blago koje ansambl HKUD-a „Osijek 1862.“ brižno čuva i s ljubavlju i ponosom prikazuje diljem svijeta.', poručuju iz Ansambla.